Parlamentul Republicii Moldova condamnÄ Holocaustul
DeclaraČia politicÄ mai condamnÄ orice tentative de ignorare Či negare a Holocaustului Či aduce un omagiu victimelor Či supravieČuitorilor acestuia.
„Este o obligaČie faČÄ de generaČiile viitoare sÄ cinstim memoria, victimele Či supravieČuitorii celei mai grave crime ale secolului XX: oameni deportaČi, exterminaČi din simplul motiv cÄ erau evrei sau romi. Holocaustul reprezintÄ o mare tragedie istoricÄ, dar Či o lecČie, faptele cÄreia trebuie condamnate Či cunoscute. Condamnarea acČiunilor de învrÄjbire, antisemitism, xenofobie, persecuČie Či exterminare a evreilor este o garanČie cÄ astfel de evenimente tragice de trÄdare a umanitÄČii nu vor avea loc în societatea noastrÄ”, se menČioneazÄ în declaraČie.
Parlamentul Republicii Moldova considerÄ cÄ textul declaraČiei este mai actual ca niciodatÄ, în condiČiile în care fenomenele etnocentrismului Či xenofobiei mutileazÄ oamenii Či capÄtÄ noi forme în toatÄ lumea.
„Condamnarea Či recunoaČterea Holocaustului nu este doar un act politic, ci Či unul social, care exprimÄ clar cÄ, prin memorie Či istorie, nu vom admite niciodatÄ, nici un fel de acČiuni sau poziČii care sÄ punÄ în pericol valoarea umanÄ. Este o dovadÄ cÄ societatea noastrÄ este una maturÄ, tolerantÄ, europeanÄ, deschisÄ, care Čtie sÄ aprecieze corect trecutul Či care îČi va proteja viitorul de intoleranČÄ Či manipulare”, se spune în declaraČie.
În context, deputaČii încurajeazÄ mediul academic, Čcolile Či universitÄČile din ČarÄ sÄ iniČieze cursuri, discuČii tematice Či simpozioane despre memoria Holocaustului, pentru a educa spiritul de toleranČÄ, umanism Či respect reciproc în societate.
„Ne angajÄm sÄ nu permitem ca ideologiile, oamenii sau organizaČiile sÄ încerce revizuirea istoriei Či negarea Holocaustului. ConsiderÄm cÄ, prin educaČie, cercetare, discuČii publice, memoria victimelor Holocaustului va fi cinstitÄ, iar crimele – condamnate, astfel încât xenofobia, antisemitismul Či rasismul sÄ nu aibÄ loc în Republica Moldova. Reprimarea adevÄrului, a amintirilor Či memoriei colective nu este specificÄ cetÄČenilor Republicii Moldova, care au rezistat tuturor încercÄrilor de revizuire a trecutului”, se precizeazÄ în document.
Comisia InternaČionalÄ pentru Studierea Holocaustului, prezidatÄ de Elie Wiesel, constituitÄ în România, a prezentat în 2004 un raport. Documentul prezintÄ concluziile unei vaste cercetÄri a diverselor surse istorice, care descriu teroarea Holocaustului, inclusiv pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Este vorba despre miČcÄrile antisemite violente, care au generat în pogromuri, deportÄri masive, crearea centrelor de concentrare Či exterminare a cetÄČenilor de etnie evreiascÄ.
Conform datelor raportului, doar în anul 1941 între 45 000 – 60 000 de evrei au fost omorâČi în Basarabia Či Bucovina, iar circa 105 000 – 120 000 evrei au murit ca rezultat al expulzÄrilor în regiunea transnistreanÄ.
sursa: deschide.md
FiČi la curent cu ultimele noutÄČi. UrmÄreČte TIMPUL pe Google News Či Telegram!