Politică

Partea pozitivă a migraţiei cadrelor medicale din Moldova

Chiar şi în astfel de condiţii, Valeriu Chicu a declarat că în cadrul fenomenului de migraţie a cadrelor medicale din Moldova în alte ţări trebuie să vedem partea benefică şi avantajoasă pentru sistemul medical din R. Moldova, mai ales acum, când acesta beneficiază de un proiect european elaborat recent. Acest proiect constă în ideea de a dezvolta sistemul sănătăţii din R. Moldova prin intermediul medicilor moldoveni care activează de ani buni în calitate de doctori sau profesori în domeniul medicinei în alte ţări.

„Proiectul, realizat cu suportul Comisiei Europene şi a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie timp de un an şi jumătate, a susţinut ideea de transfer a cunoştinţelor, a experienţelor şi chiar a tehnologiilor, prin pregătirea cadrelor din Moldova de către acei care activează cu succes în instituţiile medicale din Germania”, susţine Valeriu Chicu.

Astfel, au fost selectaţi şase medici moldoveni care lucrează în instituţiile medicale din Germania, iar printre proiectele concrete care au fost realizate se numără vizitele de lucru ale opt specialişti din instituţiile medicale ale R. Moldova în instituţiile din Germania, unde au fost elaborate peste 30 de proiecte noi, în domeniul reumatologiei şi în sectorul de asistenţă medicală.

Proiectele care urmează a fi implementate prevăd: „crearea unei unităţi de urgenţă cerebral-vasculară, adoptarea unei metode noi de tratament – tromboliza, care încă nu se practică în Moldova, dotarea Spitalului raional Ungheni cu un aparat de tomografie performant ş.a.”, a declarat Mihaela Jardan, medic în cadrul Departamentului de neurologie al Stroke Unit MediClin Krankenhaus Plau am See, Germania.
Dr. Ralph Deymann, şeful departamentului menţionat mai sus, de origine german, a susţinut de asemenea că acest proiect prevede vizite şi stagii ale medicilor moldoveni în Germania, unde vor învăţa, într-un timp foarte scurt, ceva nou în domeniul medicinei.
Dr. Eugeniu Gurschi, un alt moldovean care activează la Clinica de anestezie şi terapie intensivă Univ.Philipp din Marburg, Germania, a afirmat: „În privinţa anesteziei, am dori să aducem experienţa din Germania în Moldova, pentru informarea şi siguranţa pacientului pe durata internării sau recuperării sale”.

Ulterior va fi inaugurat un centru de antrenament al medicilor care vor fi pregătiţi pe simulatoare hi-tech, ceea ce ar putea aduce medicina din Moldova la un nivel similar Europei, a conchis Eugeniu Gurschi.
În timpul seminarului privind implementarea proiectului respectiv a fost semnat un acord de cooperare între Universitatea de Medicină Greifswald din Germania şi Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chişinău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *