Istorie

Partizanii libertății. Preotul Ioan Constantinescu, executat în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la închisoarea Jilava

Preoții, alături de învățători, au constituit o categorie de intelectuali de la sate care au sprijinit lupta partizanilor anticomuniști din Nucșoara, unii dintre aceștia, printre care și preotul Ioan Constantinescu, fiind executați în noaptea de 18 spre 19 iulie, la Jilava.

Preotul Ioan Constantinescu, potrivit sursei citate, s-a născut în anul 1906, în satul Cerbureni, județul Argeș. A fost preot paroh în satul Poenărei timp de aproape 30 de ani. În 1928, s-a căsătorit cu Justina (Iustina) Grigorescu, născută în anul 1912, și au avut trei copii: Iuliana, Cornelia și Grigore.

Ioan Constantinescu i-a întâlnit prima dată pe frații Arnăuțoiu în 1951, când aceștia au ridicat armele și muniția care fuseseră ascunse, fără știrea lui, de cumnatul său, învățătorul Gheorghe Popescu, în podul bisericii din Poenărei.

Preotul Constantinescu, soția lui și fiica lor, Iuliana, aveau să fie, până în 1958, ajutoare de încredere pentru frații Arnăuțoiu. În casa lor, care era în apropierea adăpostului partizanilor de la Râpele cu brazi, au fost găzduiți atunci când au fost surprinși de venirea trupelor de Securitate sau când Maria Plop a fost grav bolnavă. Aici a fost botezată fiica ei și a lui Toma Arnăuțoiu.

După capturarea fraților Arnăuțoiu, Securitatea i-a arestat pe soții Constantinescu și pe Iuliana Constantinescu Preduț. Justina Constantinescu a fost condamnată de Tribunalul Militar, pentru „favorizare”, la 15 ani muncă silnică și confiscarea averii. A fost eliberată prin decret de grațiere în aprilie 1964. Iuliana Constantinescu Preduț era însărcinată în luna a șaptea, în iunie 1958, când a fost arestată la Cobadin, unde era profesoară. A născut pe 18 septembrie, în închisoarea Văcărești, o fetiță, pe care a botezat-o Libertatea-Justina. A fost eliberată prin decret de grațiere în aprilie 1964.

Preotul Ioan Constantinescu a fost condamnat la moarte și confiscarea averii. A fost executat în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la închisoarea Jilava.

Potrivit sursei citate, grupul de luptători anticomuniști condus de Toma Arnăuțoiu a rezistat în Munții Făgărașului aproape zece ani. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *