Actualitate

Pe două roți în jurul lumii

Este vorba de ciclistul turc Gürkan Genç care, la începutul acestei săptămâni, a ajuns și în R. Moldova. Astfel, ciclistul turc își dorește ca, în șapte ani, să cutreiere cele cinci continente ale globului pământesc.

Ciclistul Gürkan Genç e de părere că lumea este prea frumoasă și interesantă, pentru a nu fi explorată și pentru a-ți petrece viața în birou. Astfel, cu o bicicletă special creată pentru turul său mondial, la 9 septembrie a.c., turcul a pornit din Ankara, Turcia, să străbată 84 de țări ale lumii, pe un itinerar de circa 110 mii km lungime.



Primul turc care a parcurs Drumul Mătăsii pe bicicletă

Toată aventura a pornit acum doi ani, după ce Gürkan Genç, în vârstă de 32 de ani, a decis să înceapă o viață nouă. Astfel, în luna aprilie a aceluiași an a început o călătorie pe bicicletă din Samsun, Turcia, până în Japonia. Pe parcursul călătoriei, ciclistul a parcurs Georgia, Azerbaidjan, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kârgâzstan, China, Mongolia și Coreea de Sud. În 11 luni, Gürkan Genç a vizitat 11 țări, 950 de orașe și sate. Totodată, a făcut 15.000 de fotografii, a înregistrat 2242 minute de video și a pedalat 12.500 km.

Astfel, Gurkan Genc a fost primul cetățean turc care a făcut un asemenea tur și care a avut rute, precum Asia de Nord, statele turcice din Asia Centrală, Drumul Mătăsii, dar și deșertul Gara Gum din Turkmenistan și deșertul Gobi din Mongolia. Mai mult, a urcat 4650 de metri pe muntele Pamir, unul dintre cele mai mari drumuri din lume.

După călătoria sa incredibilă în Japonia, ciclistul a făcut prezentări în 100 de instituții de învățământ și a împărtășit experiențele sale cu oamenii. A avut patru expoziții de fotografii, a făcut două filme de scurtmetraj. De asemenea, Gürkan Genç a terminat de scris o carte despre călătoriile sale, care va fi publicată în cinci luni, în limbile japoneză, chineză, rusă, turcă și engleză.



R. Moldova, pe lista turului mondial al lui Gürkan Genç

Însă ciclistul turc nu s-a oprit aici și, datorită faptului că a obținut suportul financiar al guvernului turc, dar și alte sponsorizări, Gürkan Genç a decis să facă și turul lumii pe bicicletă. Pe lista țărilor traversate de el s-a aflat și țara noastră, deoarece, potrivit lui, R. Moldova și Turcia au foarte multe afinități culturale, „dar și pentru că țara voastră este faimoasă pentru pădurile sale și sunt fascinat de ele”, a spus ciclistul.

A venit în Moldova din Iași și a făcut 120 km pe zi. Zilele următoare va stabili unde va merge mai departe, spre nordul sau spre sudul țării. Astfel, după Moldova urmează Ucraina, Rusia, Finlanda și tot restul Europei.

Ambasadorul Turciei la Chișinău, Mehmet Selim Kartal, a menționat că este foarte fericit că în itinerarul lui Gürkan Genç este inclusă și R. Moldova. „Consider că a fost o alegere corectă să viziteze și Moldova, întrucât este vorba despre un tur mondial, care este realizat, în premieră, de un singur ciclist, și nu de mai mulți sportivi”, a spus Excelența Sa Mehmet Selim Kartal.

Totuși, deși ciclistul e îndrăgostit de natura Moldovei și de vinul de casă moldovenesc, Gürkan Genç a remarcat că este un pic dificil să faci ciclism în R. Moldova, deoarece, pe lângă faptul că nu sunt piste pentru cicliști, nu există nici linia de urgență pe autostrăzile naționale.
„Astfel, merg mereu aproape de mijlocul străzii, iar mașinile sunt foarte aproape de bicicletă, ceea ce este foarte periculos”, a spus Gürkan Genç.
Însă, potrivit sportivului turc, în Moldova nu este mai rău decât în Tadjikistan, spre exemplu, deoarece acolo nu este nici măcar asfalt, iar relieful e mult mai greu de parcurs cu bicicleta.



Jefuit în Azerbaidjan și arestat în Tadjikistan

Deși toată lumea poate afirma că este un om curajos, Gürkan Genç recunoaște că sunt totuși câteva lucruri de care îi este frică. Unul dintre acestea ar fi deșerturile, care, deși sunt niște teritorii interesante, „la un moment dat, începe să-ți fie frică, deoarece te cuprinde singurătatea”, spune ciclistul turc. Însă cel mai tare se teme de oameni, care sunt mai periculoși chiar decât animalele.

„În Azerbaidjan, spre exemplu, câțiva oameni au încercat să mă jefuiască, iar alții m-au amenințat cu cuțitele. Tot ce am putut face este să fug de ei. În Tadjikistan am fost arestat, pentru că am instalat cortul pe un teritoriu interzis. Mai mult, înainte de asta, soldații au împușcat în direcția mea, iar gloanțele lor au trecut pe lângă cortul meu. De aceea, mă tem mai mult de oameni decât de animale”, a spus zâmbind Gürkan Genç.
În pofida tuturor acestor dificultăți, care puteau să îl coste și viața, sloganul ciclistului turc este „Ciclism pentru viitor”, deoarece vrea să demonstreze lumii întregi că bicicleta este un mijloc de transport util și este regretabil că atât în Turcia sau Moldova, cât și în alte țări nu sunt piste pentru bicicliști. „Vreau să arăt că poți ajunge în orice colț al lumii doar cu bicicleta, singur și în condiții meteo extreme”, ne-a dezvăluit ciclistul turc.

După turul lumii, sportivul va încerca să scrie o carte despre fiecare continent și, dacă va găsi o țară bună, nu exclude posibilitatea că va rămâne să trăiască acolo. „De asemenea, m-aș bucura să-mi găsesc jumătatea în acest tur mondial, deoarece chiar și mama mi-a zis să mă întorc acasă cu soție și copii”, a mai spus Gürkan Genç.

Gürkan Genç: „Doar zece la sută din populația lumii face asemenea tururi. Ceea ce e unic în cazul meu este că, pe lângă faptul că fac turul lumii, fac fotografii, realizez filme și video, scriu cărți și informez toată lumea despre călătoriile mele pe Gurkangenc.com.

Bicicleta lui Gürkan Genç are șase saci, care pot căra toate lucrurile necesare în el. Spre exemplu, în una are hainele de iarnă, în alta cele de vară, echipamentele de camping, saci de dormit etc. Astfel, ciclistul are cu el de fiecare dată 60 de kilograme.


Gürkan Genç: „Oamenii de aici sunt foarte ospitalieri, pentru că îți zâmbesc și te salută”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *