Social

Pe rețelele de socializare au apărut în vânzare presupusele teste de la BAC. Reacția Ministerului Educației și Poliției

Odată cu începerea examenelor de absolvire, Ministerul Educației și Cercetării atenționează că au apărut și primii escroci. Aceștia propun pe rețele de socializare testele pentru Bacalaureat și examenele pentru absolvirea gimnaziului pentru care cer până la 5.000 de lei. În prezent cazul este examinat de Inspectoratul Național de Investigații al IGP, transmite Radiochisinau.md.

Pe mai multe canale de Telegram au fost publicate așa-zise „oferte” pentru testele la examenele de absolvire. În mod evident, testele care se vindeau prin intermediul rețelelor de socializare nu erau cele pe care le scriu tinerii de clasa a 9-a și cei din clasa a 12-a pentru absolvirea ciclului gimnazial și cel liceal, a declarat pentru postul nostru de radio directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare Lilia Ivanov. Aceasta a mai precizat că reprezentanții Agenției au făcut un demers către Inspectoratul General al Poliției, pentru a investiga acest caz suspect de escrocherie, după ce au fost sesizați de cetățeni. Potrivit Liliei Ivanov, martorii au trimis și capturi de ecran cu discuțiile dintre tineri și escroci.

„Din capturile de ecran pe care le-am primit, unii cetățeni, solicitau testele pentru examenele naționale de absolvire a gimnaziului cu diferite sume de bani, iar alții aveau solicitări pentru examenele de bacalaureat. Se solicitau testele la limba română, geografie, matematică. Variau sumele între 500 și 1200 de lei la gimnaziu și cele de bacalaureat între 850 și 3000 de lei. Pe alt canal de Telegram se solicitau de la candidați 250 de euro”, declarat Ivanov.

Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, condamnă orice practici care încalcă principiile de integritate în procesul de evaluare a elevilor.

Inspectoratul General al Poliției confirmă că a primit un demers prin care a fost solicitată examinarea cazului suspect de escrocherie apărut pe rețelele de socializare, a precizat pentru Radio Moldova, șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul IGP, Diana Fetco.

„Noi am fost sesizați cu privire la faptul că anumite teste ce țin de examenele de bacalaureat s-ar vinde pe rețelele de socializare sau pe anumite aplicații. Colegii noștri examinează mai multe versiuni, cazul este examinat de Inspectoratul Național de Investigații din cadrul IGP”, a menționat Diana Fetco.

Menționăm că la sesiunea de bacalaureat din acest an s-au înscris peste 19 mii de candidați, iar examenele gimnaziale vor fi susținute de peste 30 de mii de elevi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *