CSI / RusiaRăzboi

Pentagonul califică drept ”crimă de război” atucurile Rusiei asupra Ucrainei

Rusia ”pierde” pe toate fronturile războiului său în Ucraina, a declarat miercuri seara şeful statului major american, generalul Mark Milley, calificând drept ”crimă de război” atacurile ruseşti care au vizat în 15 noiembrie reţeaua de electricitate din întreaga Ucraină, relatează AFP și Agerpres.

”A ţinti în mod deliberat reţeaua de electricitate civilă, provocând daune colaterale excesive şi suferinţe inutile populaţiei civile este o crimă de război”, a afirmat generalul Milley în cadrul unei conferinţe de presă comună cu ministrul apărării Lloyd Austin.

Cei doi responsabili s-au exprimat la finalul unei reuniuni la Washington a Grupului de contact pentru Ucraina, care reuneşte omologii lor ucraineni şi din ţările aliate.

Marți, Rusia a efectuat lovituri masive asupra infrastructurilor civile ucrainene din întreaga Ucraina, inclusiv în apropiere de frontiera cu Polonia, lăsând fără curent electric milioane de gospodării, potrivit Kievului.

Milley, ofiţerul cu cel mai înalt grad de la Pentagon, a estimat că aproape ”un sfert” din populaţia ucraineană a rămas fără electricitate din cauza acestui baraj de rachete, cel puţin ”60 sau chiar până la 90 sau 100”, a declarat el, subliniind că a fost ”cel mai mare val de rachete” tras asupra Ucrainei de la începutul invaziei ruse la 24 februarie.

Menţionând numeroasele eşecuri ale Rusiei, printre care recenta retragere din oraşul Herson, generalul american şi-a exprimat regretul că Moscova a decis să se angajeze într-o ”campanie de teroare, o campanie destinată să provoace suferinţă maximă populaţiei civile ucrainene cu scopul de a-i dărâma moralul”.

”Ei (ruşii) au eşuat în obiectivele lor strategice şi sunt pe cale în prezent să eşueze şi în plan operaţional şi tactic”, a mai menționat Milley.

Cu toate acestea, generalul Milley s-a declarat sceptic în privinţa capacităţii Ucrainei de a disloca militar Rusia de pe întregul teritoriul ucrainean ocupat, inclusiv din Crimeea.

”Probabilitatea unei victorii militare ucrainene, prin expulzarea ruşilor de pe întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv din Crimeea, probabilitatea ca aceasta să se întâmple în timpul apropiat nu este foarte mare din punct de vedere militar”, a apreciat şeful statului major american.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *