Politică

Percheziţii la firma deţinută de sora și cumnatul premierului Ponta. Sebastian Ghiţă, citat în calitate de suspect

(UPDATWE 12.15) Omul de afaceri Sebastian Ghiţă a venit la DNA Ploieşti. Acesta susține că a fost citat în calitate de suspect. "Nu am fost implicat în vreuna dintre firme", a spus el.

La DNA Ploieşti a fost adus sub escortă și Mihai Coman, fost consilier judeţean din Ploieşti. El a avut două mandate de consilier judeţean, iar în prezent este administratorul uneia dintre firmele despre care procurorii spun că ar fi fost implicată în frauda cu fonduri europene.

(Știre inițială) Una dintre firmele la care se fac percheziţii este SC Exfin SRL, fondată de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlată în prezent de către sora şi cumnatul primului ministru, Alexandra şi Iulian Herţanu.

Conform unei investigații realizate de Rl în 2012, cea mai bănoasă afacere încheiată de compania lui Iulian Herțanu GROSSMANN cu statul român o reprezintă câştigarea, în 20 ianuarie 2012, a unei licitaţii în valoare de 49.430.000 lei (10.750.000 euro) pentru extinderea reţelei de canalizare din localitatea Comarnic, în asociere cu o firmă considerată apropiată de preşedintele Traian Băsescu şi de soţul Elenei Udrea.

Anchetatorii suspectează că, în dosarul în care au loc percheziţii la mai multe firme, între care şi cea a surorii şi cumnatului lui Victor Ponta, s-ar fi deturnat aproximativ 54 la sută din fondurile dintr-un proiect european, prejudiciul fiind estimat la 7,8 milioane de lei, spun surse judiciare.

Procurorii DNA suspectează că s-ar fi deturnat aproximativ 54 la sută din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind însuşiţi în interes propriu. De asemenea, în cauză sunt suspiciuni şi cu privire la comiterea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, printre care şi fapte de evaziune fiscală, informează sursele citate.

O serie de investigații ale Rl din anul 2012 arată că firma EXFIN 2000 are un portofoliu important de clienţi abonaţi la contracte bănoase cu statul român. Printre clienţi s-a numărat şi o firmă transferată ulterior unui personaj implicat în scheme suspecte de spălare de datorii.

Din 2007 până în 2012, EXFIN 2000 SRL, firma de contabilitate a surorii lui Ponta a încasat de la SRL-uri care-şi trag sevele preponderent din bani publici sau europeni suma de 262.450 RON.

Art Construct 94 SRL a plătit firmei de contabilitate a surorii lui Ponta suma de 57.200 RON. Firma Art Construct 94 are un număr semnificativ de contracte cu statul român. Le enumerăm:

Academia de Studii Economice Bucuresti. Renovarea căminelor A1, A2, A3 şi A4 din cadrul Complexului Belvedere.

Ministerul Apărării Naţio-nale. Reabilitarea termică şi hidroizolarea terasei Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I" -Corp C.

MAPN, anvelopare faţadă cu perete cortină şi cu aluminiu compozit la clădirile de birouri de pe Bulevardul Timişoara din Bucureşti.

Sediul Poliţiei Snagov, reparaţii capitale.

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). Reabilitare termică faţadă (sistem termoizolant cu polistiren expandat şi tencuială decorativă), precum şi reabilitare termoizolaţie şi hidroizolaţie terasă la blocurile de locuit C1 şi C2.

MAPN, refacere faţadă la Muzeul Militar Naţional (monument istoric).

MAPN, lucrări la Pavilioanele D şi E ale Academiei Militare Tehnice.

MAPN, construcţia de şoproane metalice pentru adăpostire tehnică militară la o UM din Piteşti.

MAPN, reparaţii capitale la Pavilionul B al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I" .

MAPN, lucrări de reparaţii la Institutul Medico-Militar din Bucureşti (monument istoric).

MAPN, Agenţia de Cercetare Clinceni, lucrări la Pavilionul Z.

Sediul ELECTRICA SA (reabilitare faţadă prin placare cu aluminiu compozit cu termoi-zolaţie de vată minerală).

Universitatea de Medicină şi Farmacie. Anvelopare cu perete cortină şi aluminiu compozit a bazinului de înot.

Victor Ponta a reacționat, marți dimineață, 17 februarie, față de cercetările procurorilor DNA la firma mamei și surorii sale. „Nu cunosc și oricum ar fi greșit să comentez eu cercetările efectuate de procurori față de cumnatul meu/ Legea trebuie să fie egală pentru toți”, a scris premierul Ponta pe Twitter.

sursa: romanialibera.ro, cotidianul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *