Personalitatea zilei. Jean Bart, scriitorul care a dat primul roman despre un port românesc
Eugeniu P. Botez a fost fiul lui Panait Botez, general, și al Smarandei. La școala primară din Păcurari (Iași) l-a avut ca dascăl pe Ion Creangă. A absolvit Școala de Ofițeri de marină și a îndeplinit diferite funcții în administrația navală și portuară din epocă, fiind membru fondator al Revistei Maritime și întemeind Liga Navală Română.
Jean Bart rămâne un nume important pentru proza română, un scriitor autentic și original, care a cultivat pentru prima dată în literatura română jurnalul de bord și schița marină – acestea fiind pentru totdeauna legate de numele lui – iar prin Europolis, care i-a încoronat opera, ne-a dăruit primul și cel mai realizat roman al unui port românesc. Aducând în proza română „candida navă cu pânzele desfăcute”, o dată cu terminologia marinărească, utilizată pentru prima dată într-o operă literară, Jean Bart a încetățenit la noi literatura vieții maritime și fluviale, a portului și a largului marin.
Opera: Jurnal de bord (1901) Datorii uitate (1916, memorii de război), În cușca leului (1916, memorii de război), Prințesa Bibița (1923, roman),
În Deltă…(1925), Peste Ocean (1926), Însemnări și amintiri (1928), Pe drumuri de apă (1931), Europolis (1933, roman).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!