Istorie

(Personalitatea zilei) Mircea Vulcanescu, un geniu omorât de comuniști

Clasele primare le-a absolvit în Capitală, gimnaziul la Iași și Tecuci (fiind refugiat în timpul ocupației germane), iar liceul l-a urmat la Galați și București. De foarte tînăr și-a descoperit dexterități de activist social: la 12 ani a devenit cercetaș, iar la 16 s-a înscris în societatea culturală "Înfrățirea românească". Și-a luat licenețele în Filosofie și Drept. De-a lungul vieții, MIrcea Vulcănescu a colaborat cu mai multe reviste din România. S-a dovedit a fi un orator excelent cu discursuri memorabile pe orice temă de interes național.

Din iunie 1935, a deținut funcția de director general al Vămilor până în septembrie ’37, cînd a fost demis după ce a descoperit contrabanda cu băuturi și țigări făcută de Eduard Mirto, fost ministru al Comunicațiilor. Ulterior, a fost numit director al Datoriei Publice în Ministerul de Finanțe. 

În timpul celui de-al doilea război mondial a fost subsecretar de stat la Finanțe.  

Unul dintre cei mai tenace negociatori ai României cu cel de-al Treilea Reich, Mircea Vulcănescu a reușit, între 1941 și 1944, să obțină pentru Banca Națională a României 8 vagoane de aur (confiscate de URSS imediat după 23 august 1944) și înzestrarea cu echipament militar german nou Armata a 4-a. După lovitura de stat din 23 august ’44, condusă de regele Mihai, a revenit pe postul de șef al Datoriei Publice, unde a rămas pînă pe 30 august 1946, cînd a fost arestat în lotul al doilea al foștilor membri ai guvernului Antonescu, acuzați de crime de război.

Într-o scrisoare din 1997, din Paris, adresată scriitorului Ștefan Fay, cunoscut al familiei Vulcanescu, Sandra, fiica filozofului, își amintea, conform mărturiilor unui supraviețuitori: „Tata a fost scos din celulă cu alți 6 deținuți. Au fost duși în curte unde, punându-li-se niște pături în cap,…4 torționari în băteau sălbatic cu ciomege și bastoane de cauciuc. Tatii i-au rupt o coastă care i-a perforat pleura. Apoi au fost dezbrăcați la piele și aruncați de-a valma în celula nr. 16, zisă Neagră, o încăpere din beci cumplit de rece și cu dușumeaua udă…răpuși de oboseală au fost nevoiți să se întindă pe jos. Atunci Tata le-a spus: <Dacă tot trebuie să murim aici, să-l salvăm barem pe cel tânăr. Să-l culcăm pe trupurile noastre.> Așa și au făcut”. Vulcănescu s-a îmbolnăvit de pneumonie și a murit la finele anului 1952. 

În ultima vizită a fiicelor la Aiud, Mircea Vulcănescu le-a spus „SĂ NU NE RĂZBUNAȚI! SĂ NU UITAȚI!

A existat în generația noastră un om care ne domina pe toți: prin lecturile lui, prin fantezie, prin grația intelectului, prin conștiința morală. Se numea Mircea Vulcănescu” – scria Constantin Noica. 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *