Actualitate

Peste 200 de clienţi cu credite în franci elveţieni au protestat în fața Guvernului de la București

Peste 200 de oameni cu credite în franci elveţieni au mărşăluit astăzi cu funii de gât în Bucureşti. Protestatarii au plecat de la Guvern şi s-au oprit în faţa Băncii Naţionale, unde au aruncat cu monede spre clădire, o metaforă pentru a arăta că se descurcă tot mai greu cu ratele care aproape s-au dublat din cauza creşterii monedei elveţiene.

Îmbrăcaţi în bancheri, alţii cu funii de gât, simbolic, şi pancarte, sute de oameni cu credite în franci elveţieni au organizat un marş inedit. La manifestație au venit oameni din toate colţurile ţării: Iaşi, Oradea sau Constanţa.

„Este un marș de susținere a legii dării în plată și în același timp felul nostru de a oferi un mărțișor BNR- ului. Această lege nu este una pentru dezvoltatori, s-a spus clar că e este una pentru persoane fizice”, a declarat organizatorul marșului, Daniel Teodorescu.

„Nu ne-am luat mașini de spălat, ne-am luat un amărât de apartament în Berceni, pe care am bătut palma să plătim o rată de 1650 de lei, și în momentul de față plătim 3.000 de lei. Nu vrem să renunțăm la casă pentru că până acum am plătit o vilă”, a precizat o protestatară.

Fiecare dintre protestatari a avut un rol bine definit în piesa de teatru prin care au vrut să le arate bancherilor că vor să fie puşi pe picior la egalitate când negociează restructurarea unui credit.

Protestul lor a atras atenţia trecătorilor care s-au oprit să privească sau să facă fotografii. După aproape două ore, oamenii au ajuns în faţa Băncii Naţionale, unde au aruncat cu monede în zidurile instituţiei.

Experţii Comisiei Europene îi contrazic pe protestatari: spun că Legea dării în plată poate destabiliza sistemul bancar, pentru că se aplică pentru toate creditele garantate cu ipotecă, nu doar pentru cele destinate unei locuinţe. Opinie împărtăşită şi de guvernatorul Băncii Naţionale.

„O lege care a fost prezentată ca fiind socială devine pe rând o lege a dreptății. Devine apoi o lege a haiduciei, asta e și mai interesant. Cei cu cheile la casă pot să vina, cei cu cheile de la mașină, frigiderul pe care l-au folosit un an, îl aduc înapoi în plată”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Legea urmează să fie dezbătută în plenul Senatului săptămâna viitoare.

sursa. digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *