Peștele recongelat: Care sunt pericolele?
Nu se poate spune fără echivoc că peștele congelat este mai rău decât cel refrigerat. Dacă se respectă toate tehnologiile de congelare, acesta nu face mare diferență în ceea ce privește gustul și nu își pierde aspectul atractiv după gătire. Problema este că tehnologia și condițiile de depozitare nu sunt întotdeauna respectate de către producător și comerciant cu amănuntul.
Ce este peștele recongelat?
După cum îi spune și numele, peștele recongelat este cel care este dezghețat în mod intenționat (sau se întâmplă accidental în timpul transportului) și apoi recongelat pentru a fi vândut în continuare. Pot exista mai multe motive pentru acest lucru. În primul rând, neglijența și lipsa unor condiții adecvate de depozitare a produsului finit. În al doilea rând, este dorința comercianților de a face profit. Adesea, schema arată astfel: intermediarii (adesea chinezii, care cumpără pește rusesc) dezgheață fileurile, le umplu cu polifosfați pentru a le crește greutatea, apoi le îngheață din nou (fără a respecta nicio cerință privind cantitatea de glazură) și le vând înapoi în Rusia, primind, în mod natural, mai mulți bani decât au plătit inițial.
Ce sunt polifosfații?
Acesta este un grup de polimeri de acid fosforic, aceștia sunt folosiți în produsele alimentare ca stabilizatori și rețin umiditatea. Dacă îi introduceți în fileurile de pește, le puteți mări volumul. Dar cel care pierde în această situație este cumpărătorul: după decongelarea unui astfel de pește, umiditatea excesivă scapă, fileul este mult mai mic și, în plus, substanțele chimice rămân. Un astfel de pește poate fi deja periculos pentru sănătate, nu trebuie să-l consumați în cantități mari.
Cum vă puteți proteja?
Cumpărați pește numai de la pescari de încredere, cu o vastă experiență pe piață și de la cei care își prețuiesc reputația. În acest fel, aveți mai multe șanse să obțineți un produs natural, care a fost congelat o singură dată și folosind tehnici care păstrează toate proprietățile nutritive ale produsului. Feriți-vă să cumpărați pește de la producători chinezi și de la companii situate în Asia de Sud-Est – aceștia recurg cel mai adesea la “pomparea” peștelui și, în consecință, oferă un produs congelat la mâna a doua.