Spectacole

Petru Hadârcă: „Cel mai onorific titlu mi l-au dat părinţii…”

A fost actor la teatrele „Luceafărul” şi „M. Eminescu” din Chişinău, precum şi la Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti. În perioada 1995-1997 este angajat prin colaborare la Teatrul „Nottara” din Bucureşti. Timp de mai mulţi ani a fost director artistic al Studioului de creaţie „Apropont” din Chişinău, al Teatrului muzical „Ginta Latină”, precum şi al Teatrului Naţional „M. Eminescu”. A realizat roluri principale în peste 50 de spectacole de teatru, filme televizate şi artistice.

Petru Hadârcă este artistul înnăscut care se manifestă în totalitate. Ieri, de Ziua Internaţională a Teatrului, l-am felicitat şi cu ocazia că luni, la Gala Premiilor Uniunii Teatrale, a fost distins cu Premiul UNITEM pentru regie.

Reputatul actor şi regizor este cunoscut pentru mai multe spectacole montate în diverse teatre de pe ambele maluri ale Prutului: „Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea” şi „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale; „O afacere sentimentală” de Cl. Magnier; „Două săgeţi” de A. Volodin; „Noroc şi sănătate, domnule!” de Pierre Chesnot; „Puricele în ureche” de Georges Feydeau ş.a.

În primăvara trecută, la Teatrul Naţional Radiofonic din România el a montat spectacolul „Hronicul găinarilor”, după romanul cu acelaşi titlu de Aureliu Busuioc, iar la Radio Moldova – piesa „Ametistul” de Irina Nechit. În octombrie 2011, la Bucureşti a avut loc premiera spectacolului „Sfântul închisorilor române” despre Valeriu Gafencu, cu Dan Puric în rolul principal. Tot în octombrie, pe scena Teatrului „A. P. Cehov” a montat, pentru prima dată la Chişinău, vestita lucrare „Inimă de câine” de M. Bulgakov, pentru care a şi luat recent Premiul UNITEM.

„În prezent sunt în repetiţii la Teatrul Naţional „M. Eminescu” cu spectacolul „Douăsprezece scaune” de Ilf şi Petrov. L-am ales pentru că este foarte actual. Un demnitar chiar îmi zicea mai deunăzi: „Măi Petrică, „Inimă de câine” l-ai făcut despre ei (comuniştii – n.n.), iar „Douăsprezece scaune” le faci despre noi!”, ne spune cu subtext regizorul, care crede că politicienii au luat pâinea actorilor. În rolul lui Ostap Bender va juca Leo Rudenco, iar în cel al părintelui Feodor – Anatol Durbală. În spectacol este antrenată aproape toată trupa, inclusiv orchestra. Compozitorul Valy Boghean scrie muzica pentru spectacol.

Petru Hadârcă este laureat al mai multor festivaluri din România şi R. Moldova. Din păcate, meritele sale n-au fost răsplătite cu un titlu onorific nici de fosta, şi nici de actuala conducere. Întrebat de TIMPUL, dacă nu se simte frustrat, el ne-a răspuns următoarele: „Îi mulţumesc Domnului că am de lucru. Am un exemplu – Vladimir Vîsoţki n-a avut niciun titlu. Apropo, celebra actriţă Faina Ranevskaia, când îşi invita prietenii în ospeţie, zicea: „Să răsfoim albumul artiştilor poporului, neştiuţi de nimeni. Acelaşi lucru îl fac şi eu acum – răsfoiesc albumul artiştilor poporului, necunoscuţi. Sunt curat ca lacrima. Cel mai onorific titlu mi l-au dat părinţii – Petru Hadârcă. Iar ca să nu închei pe o notă pesimistă, îi invit pe toţi doritorii la „Ministerul Afacerilor de Râs”, o emisiune de umor, pe care o prezint în fiecare duminică, împreună cu Vitalie Rusu, la Radio Moldova”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *