Ploaie cu premii la Salonul de Carte
La eveniment au participat 105 edituri din mai multe ţări, precum şi Agenţia de Difuzare STAND din Bucureşti, care reprezintă 1000 de edituri din România. Salonul, însă, s-a făcut remarcat nu atât prin numărul de participanţi, cât prin vasta gamă de carte de calitate pentru copii şi tineret. Iată de ce juriul, în frunte cu criticul literar Ana Bantoş, a acordat un număr-record de premii.
Premiul „Ion Creangă” pentru întreaga activitate în domeniul cărţii pentru copii, acordat de către parlamentarul Marian Lupu, i-a fost decernat scriitorului Vasile Romanciuc, iar premiul „Igor Vieru” pentru întreaga activitate în domeniul ilustraţiei de carte pentru copii – lui Lică Sainciuc. Nicolae Rusu a intrat în posesia premiului „Cartea Anului”, oferit de Ministerul Culturii, pentru cartea „Coada iepuraşului”, apărută la Editura „Prut Internaţional”.
Premiul „Simpatia copiilor” (în baza deciziei juriului copiilor) i-a revenit lui Arcadie Suceveanu pentru volumul „Lumea ca o poveste”, apărut la Editura „Silvius Libris”. Cu premiul pentru poezie „Grigore Vieru”, acordat de Alexandru Rusu, director al firmei editorial-poligrafice „Baştina RADOG” SRL, a fost distins Vasile Igna pentru lucrarea „Pisoi mai mari, mai mici şi un castel cu cinci pitici”, apărută la Editura „Limes” din Cluj-Napoca.
Editura „Arc” a luat premiul „Cartea de referinţă” pentru „Cea mai bună carte de întrebări şi răspunsuri”, iar Editura „Epigraf” – premiul „Cartea cognitivă” pentru „Hai să-ţi spun…: 156 de răspunsuri date de mămici, tătici, bunici la întrebările celor mici”.
Editura „Litera” s-a ales cu premiul „Cea mai reuşită colecţie de carte pentru copii” pentru colecţia „Cele mai frumoase poveşti”. La rândul lor, Radu şi Violeta Diordiev au luat premiul pentru cea mai bună prezentare grafică de carte – „Un abecedar cum găseşti mai rar” de Silvia Ursache (Editura „Silvius Libris”). Premiul pentru cea mai reuşită ilustraţie de carte în original a ajuns la Olga Cazacu pentru ilustraţiile la cartea „Melcii nu citesc ziare” de Ianoş Ţurcanu (Editura „Prut Internaţional”). În acelaşi timp, cu premiul pentru cea mai reuşită traducere din cartea pentru copii au fost distinşi Iurie Grecov pentru traducerea „Velikie rumânskie pisateli” de acad. Mihai Cimpoi (Editura „Silvius Libris”) şi pr. Teoctist Caia pentru traducerea volumelor „Stareţul Amrbozie de la Optima” şi „Stareţul Nectarie de la Optima” (Editura „Doxologia”, Iaşi).
Mai mulţi participanţi la Salonul de Carte au fost distinşi cu premii speciale.