Femeia

Pofta de viaţă: Cum stai cu sănătatea emoţională?

Colectează prietenii

Oricâte teorii de psihologie şi sociologie ai verifica, toate spun acelaşi lucru: oamenii care se bucură de mult suport social sunt mai fericiţi. Prietenii tăi, prieteni ai prietenilor tăi sau simpli cunoscuţi, toţi te ajută într-un fel sau altul să-ţi menţii sănătatea emoţională la un nivel echilibrat. Dacă, din varii motive, te-ai îndepărtat de mai toată lumea, încearcă să adopţi un rol mai activ în cercul tău de cunoscuţi. Nu te rezuma la a da un mail informativ sau like la o poză pe Facebook, ia frâiele în mâini şi cere întrevederi faţă în faţă. E mai uşor să formezi legături durabile atunci când interacţiunea socială se petrece pe viu.

Nu lăsa tehnologia să se hrănească cu energia ta

Ţi s-a stricat computerul şi faci un adevărat atac de nervi? Îţi uiţi telefonul acasă pentru câteva ore şi nu-ţi găseşti locul de grijă? Dependenţa de tehnologii îţi poate face mai mult rău decât bine, dacă nu ştii să o ţii la respect.

În loc să petreci două ore pe seară vorbind pe net cu cea mai bună prietenă, crezând că e mai confortabil aşa decât să faceţi un drum până la cafeneaua voastră preferată, gândeşte-te şi la confortul psihicului tău, căruia i-ar prinde bine puţină apropiere palpabilă. Comunicarea proactivă implică un dozaj ridicat de analiză a indiciilor nonverbale, aşa că apasă pauză pe virtual şi ieşi la aer!

Renunţă la moderaţie

O viaţă excesiv de riguroasă, care ţine la loc de cinste regulile autoimpuse sau nu, îţi „sapă” sănătatea emoţională. Nu te lupta pentru medalia de aur la capitolul corectitudine – o astfel de atitudine te robotizează. Din când în când, încalcă normele şi fă ce-ţi dictează inima sau intuiţia. Ai chef de o prăjitură la zece noaptea? Câteva linguriţe îţi vor satisface nu doar pofta de dulce, ci şi pofta de… viaţă!

Găseşte-ţi o pasiune proprie şi personală

Nu te apuca de tango doar pentru că toate prietenele tale o fac. Fă ceea ce vrei tu să faci, fie că-i vorba de citit romane siropoase de dragoste, pictat omuleţi de zăpadă sau cântat la acordeon. Hobbyurile constructive sunt cele pe care ţi le dictează propria conştiinţă, nu cea socială.

Silvia Ursu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *