Polonia şi Olanda prezintă la Bruxelles soluții împotriva PROPAGANDEI RUSE
În 10 septembrie va avea loc la Varşovia conferinţa pe tema finanţării proiectului. "Tratăm această problemă ca fiind o iniţiativă olandezo-polonă, dar dorim ca şi alte ţări să poată adera la ea" – a spus Schetyna ziariştilor.
Aşa cum a explicat, scopul proiectului este asigurarea că informaţia liberă şi cuvântul liber vor ajunge în estul Europei, în Rusia şi la minorităţile de limbă rusă din ţările Europei de Est. "Este vorba de crearea unui nou proiect, a unuia care oferă garanţia că nu va folosi un limbaj al propagandei şi agresiunii, ci o informaţie cu adevărat obiectivă" – a adăugat şeful MAE polonez.
În opinia lui Schetyna, viitoarea televiziune în limba rusă ar putea produce materiale care să fie folosite de canalele de informaţii existente deja sau pe internet, care publică în limba rusă. "Ne interesează ca un canal independent să poată produce şi furniza o informaţie obiectivă, corectă şi care să fie utilă pentru infrastructura mediatică existentă în prezent în estul Europei" – a spus şeful MAE polonez. În opinia sa, proiectul ar putea începe să funcţioneze deja anul viitor.
Ideea de a crea o televiziune care să contracareze propaganda rusă nu este nouă. În mai acest an, în timpul summitului Parteneriatului Estic de la Riga a fost prezentat un studiu privind contracararea propagandei ruse. Cu elaborarea sa a fost însărcinat guvernul Olandei. Autorul este Fondul European în favoarea Democraţiei.
Una din ideile propuse în studiu este crearea unei agenţii de informaţii pentru spaţiul de limbă rusă. Experţii sugerează de asemenea crearea unei "fabrici de materiale", care ar urma să se ocupe de producţia mediatică, precum şi a unui fond, din care să fie sprijinite diverse acţiuni şi iniţiative, cum ar fi, de exemplu, ziarul pe internet "Meduza" la Ruga, creat de foştii ziarişti ai portalului independent rus Lenta.ru.
Luni, la Bruxelles, miniştrii afacerilor externe ai statelor UE vor discuta de asemenea şi vor accepta acordul încheiat la Viena în problema programului nuclear al Iranului, precum şi situaţia din Tunisia şi ajutorul Uniunii pentru această ţară în lupta cu terorismul. "Ne gândim la acest lucru şi vom discuta, pentru că Tunisia este o ţară care arată că în lumea arabă este posibilă transformarea democrată, de piaţă liberă şi parlamentară. Este o ţară care merită să fie ajutată" – a spus Schetyna.
O temă a lucrărilor va fi de asemenea situaţia din Orientul Apropiat şi soluţionarea conflictului israelo-palestinian.
sursa: rador.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!