Ultima oră

Premieră în lumea arabă: Constituţia Tunisiei stabilieste egalitatea dintre cetățeni și cetățene

"Toţi cetăţenii şi cetăţenele au aceleaşi drepturi şi aceleaşi datorii. Ei sunt egali în faţă legii fără nicio discriminare", se arată în articolul 20 din proiectul de Constituţie, adoptat cu 159 de voturi dintr-un total de 169.

Această formulare este rodul negocierilor dintre islamiştii de la Ennahda, majoritară în adunarea constituantă, şi opoziţia laică.

Ennahda a stârnit un adevărat scandal în vara lui 2012 când a anunţat că doreşte să introducă conceptul "complementarităţii" bărbat-femeie în Constituţie. În cele din urmă, partidul islamist a fost nevoit să renunţe la proiect.

Articolul validat luni este totuşi criticat de numeroase ONG-uri precum Human Rights Watch şi Amnesty, care consideră formulă prea îngrăditoare.

"Constituţia trebuia să precizeze că bărbaţii şi femeile sunt egali şi au dreptul la deplină egalitate în drepturi şi în fapte", afirmau vineri cele două OBG-uri.

Tunisia, fără să fi consacrat egalitatea între sexe, este, din 1956, ţară arabă care acordă cele mai multe drepturi femeilor. Bărbatul rămâne însă privilegiat, în special în ceea ce priveşte moştenirea.

Pedeapsa cu moartea nu a fost abolită

Adunarea Constituantă examinează începând de luni capitolul "drepturi şi libertăţi" din proiectul legii fundamentale.

Astfel, urmează să aprobe articolul 21 care dispune că "dreptul la viaţă este sfânt. Nimeni nu îi poate aduce atingere, cu excepţia cazurilor extreme stabilite de lege".

Acest compromis a fost criticat deoarece nu aboleşte pedeapsa cu moartea. De altfel, un amendament în acest sens a fost respins, deşi nicio execuţie nu a avut loc în ţară de la începutul anilor 1990.

Votul asupra Constituţiei, demarat vineri, a fost foarte haotic şi întrerupt de dispute şi polemici. După examinarea pe articole, textul în ansamblul sau trebuie să obţină votul a două treimi dintre aleşi pentru a evita un referendum.

Clasa politică s-a angajat să adopte legea fundamentală înainte de 14 ianuarie, a treia aniversare a revoluţiei care a marcat începutul Primăverii Arabe.  

AFP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *