Premierul i-a vorbit vicepreședintelui Comisiei europene pentru Uniunea Energetică despre necesitatea extinderii gazoductului pe segmentul Ungheni-Chișinău
În cadrul întrevederii, Premierul a menționat că domeniul securității energetice este unul dintre subiectele prioritare pentru Republica Moldova și a salutat sprijinul constant al UE pentru consolidarea capacităților energetice prin realizarea proiectelor de infrastructură în domeniul energetic Ungheni-Chișinău.
Premierul s-a referit, în mod special, la interconectorul Iași-Ungheni și necesitatea extinderii gazoductului pe segmentul Ungheni-Chișinău.
Maroš Šefčovič a propus ca după finalizarea studiului de fezabilitate, experții moldoveni și europeni să elaboreze un Plan de Acțiuni pentru cooperarea și atragerea asistenței financiare din partea structurilor donatoare. Vicepreședintele Comisiei Europene a apreciat înalt interesul Guvernului față de dezvoltarea surselor alternative de energie, menționând că UE este dispusă sa acorde expertiza necesară în acest domeniu.
În cadrul discuțiilor, Valeriu Streleț a menționat ajustarea legislației Republicii Moldova în domeniul energetic la standardele UE, referindu-se în particular la transpunerea în cadrul normativ a Pachetului III Energetic.
Cu ocazia întâlnirii, Prim-ministrul a semnat Memorandumul de Înțelegere privind participarea țării noastre în Grupul de lucru de nivel înalt pentru interconectarea conductelor de gaz în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), ceea ce va spori accesul Republicii Moldova la rețelele regionale de aprovizionare cu gaze naturale.
Valeriu Streleț s-a întalnit, la Bruxelles, și cu vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, responsabil de moneda Euro și dialog social. Cei doi oficiali au discutat despre stabilitatea macroeconomică din Republica Moldova, despre situația din domeniul finaciar-bancar, dar și despre acțiunile întreprinse de autoritățile de la Chișinău în vederea stabilizării sectorului bancar.
Prim-ministrul a apreciat expertiza acordată în acest sens de UE. În cadrul discuțiilor, interlocutorii au reiterat importanța încheierii unui Memorandum cu FMI pentru a putea continua realizarea programelor de asistență financiară, oferite de UE.
sursa: timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!