- Ce făcea Andrei Sangheli pe data de 27 august 1991?
- Eram prim-viceprim-ministru şi mă aflam la guvern în acea zi. (Am lucrat şi cu Mircea Druc, care nu demult a împlinit 70 de ani. I-am trimis un email, am şi telefoanele lui, dar nicidecum nu l-am putut găsi.) Sigur, era o situaţie imprevizibilă, pentru că masa ceea care era în Piaţă şi atmosferă ca atunci în parlament cred că n-o să mai fie niciodată. Şi nu dă Doamne să fie. Însă a fost frumos când au ridicat drapelul. Eram în Piaţă şi am muncit mai departe. S-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat şi principalul e că s-a întâmplat. E o sărbătoare frumoasă şi datoria noastră este s-o sărbătorim cu demnitate şi cu întreg poporul, indiferent de conjunctura politică. Felul în care vom sărbători-o vorbeşte despre noi, ca naţiune.
- De ce aţi ales modelul de privatizare prin bonuri patrimoniale, care a concentrat întreprinderi importante în mâinile unor anume persoane?
- Fără doar şi poate că cineva s-a folosit de aceasta. Însă atunci nu aveam altă cale pentru a păstra industria, care nu era naţională, ci una a complexului militar sovietic. Şi n-a fost ideea mea, dar a fost discutată la cel mai înalt nivel. Nici opoziţia nu a propus altceva. Nimeni nu învăţase pe atunci cum se face privatizarea. Nici astăzi nimeni nu ştie cum se face. Toţi vorbesc de economia de piaţă, dar credeţi că ştiam noi ce înseamnă asta?
- Şi cine e de vină?
- Ştiu eu? Noii acţionari ai întreprinderilor n-au fost capabili să le dirijeze. Ei vor dividende, dar n-au putut ţine în mână unităţile privatizate. În industria prelucrătoare, pe care statul n-o putea finanţa, am mers pe ideea ideală şi le-am dat producătorilor acţiunile uzinelor, iar statul a luat simvolic o acţiune, două, trei. Dar ei au vândut, împărţit acţiunile, conservele, ce mai era acolo şi uzina s-a pierdut. Producătorul a rămas cu nimic, iar cineva a devenit monopolist.
- Mihai Ghimpu spune că mafia în RM începe din acea perioadă, de unde ni s-au şi tras milionarii...
- Poate că el are date despre milionari, dar eu nu-i văd. Unde-s milionarii? Cineva, probabil, poate doi, trei, patru au câştigat din asta, fiindcă efectul reformei nu a fost cel planificat. Dar Ghimpu era atunci în parlament şi făcea parte din opoziţie. De ce nu ne-a arătat atunci mafia? Politica e politică şi bravo lui că spune ceva... Dar când el era şef al parlamentului, nu mai era mafie? Asta e mafie sau nu-i mafie?
- El spune că şi acum e mafie.
- E tot mafie? Sigur că a fost ceva...
- Cum s-o facem?
- Păi, să ne unim. Noi am avut un algoritm, o alianţă, da? Ce ar trebui să facem? Lecţia s-o învăţăm şi să mergem mai departe. O venit mai puternică alianţă, da? Cine poate să spună ce va fi mai departe?
- E adevărat că aţi fost premierul dorit de Moscova în cadrul guvernului de conciliere, prevăzut de convenţia „Elţin-Snegur”?
- Pe mine m-a ales parlamentul. Ia să-mi spuneţi: ce nu s-a vorbit despre Sangheli? Că are sonde, case, maşini, trenuri ş.a.m.d. Se spunea că şi rutele de microbuz sunt ale mele, dar în toate erau afişate fotografiile lui Snegur. Aşa-i lumea - cineva trebuie să spună ceva şi undeva. Într-adevăr, am condus un guvern de conciliere, în care aveam şi miniştri din opoziţie. Dar că m-au propus în cadrul Convenţiei sunt poveşti interpretate de cineva, care trebuie să spună ceva.
- Înainte de a fi numit în fruntea Executivului, conduceaţi şi o comisie pentru soluţionarea diferendului transnistrean. Chiar nu s-a putut rezolva diferendul din start?
- Conflictul a putut fi evitat în 1989, când transnistrenii cereau statut de zonă economică liberă. Dacă parlamentul ar fi acceptat, cred că nu se ajungea la toate astea. Dar o crăpat în altă parte... Când o crăpat Pribaltica, unde s-au retras forţele de acolo? Aici, la noi. Nu vreau să spun că n-am fost capabili, dar n-am avut practica necesară. Cu atât mai mult, cu cât era armata rusă aici, era şi Găgăuzia - un focar poate şi mai periculos ca Transnistria la vremea aceea.
- Cine a trimis voluntarii la Comrat?
- Atunci Druc era prim-ministru.
- El spune că, dimpotrivă, a adus oamenii înapoi, iar dvs., fiind trimis în regiune din partea Guvernului, aţi fi plecat la odihnă în Egipt.
- (Râde) Ce să-i faci? Oamenii câteodată mai… uită de dânşii. Eu am fost trimis acolo cu misiunea de a opri voluntarii, ca să nu fie vărsare de sânge. În Egipt am fost cu mult înainte, într-o delegaţie guvernamentală. Însă noi trebuie să rezolvăm problema.
- Vă referiţi la „memorandumul Kozak”? Trebuia Voronin să-l semneze?
- Eu am auzit ce spuneţi dvs., ce spune altcineva, însă „contractul Kozak” a putut fi pus pe masă şi discutat. Voronin trebuia să se scoale şi să zică: „Oameni buni, uite asta-i. Ce facem?”. Ceva luam, ceva adăugam, ca să hotărâm problema. Dar, la un moment dat, s-a rupt şi o spus că transnistrenii îs hoţi. Bine, ce facem mai departe?
- Negocierile nu au sorţi de izbândă deoarece partea transnistreană se vrea abordată pe picior egal, ca stat independent.
- Bine, luni om discuta despre colaborare, marţi - despre altă problemă. Am pus eu o întrebare şi tu o întrebare. Hai să le discutăm. Dar comuniştii, în loc să discute, spuneau că cei din Transnistria îs bandiţi, tâlhari, separatişti. Eu îs de acord că Smirnov îi rău, dar este altul cu care să ne aşezăm la masă? Putem să ne aşezăm cu Rusia, cu Merkel, dar ce-o să hotărâm cu ei? Ce-o să hotărâm cu Medvedev? Sau cu Băsescu? Nu poate hotărî nimeni problema, decât RM şi cei de acolo. Intermediarii să fie, cum se spune, dar numai noi putem hotărî.
- Totuşi, nu e doar interes politic. Prin regiune, sunt trecute mărfuri de contrabandă, pe aici fug din RM infractorii noştri, dar şi ne intră alţii, străini...
- O! Asta e a doua problemă. Şi bani se spală acolo: şi de la noi, şi de la Rusia, şi de la Ucraina.
- Dacă partea transnistreană ne-ar cere inclusiv să recunoaştem rusa ca limbă de stat, ar trebui să acceptăm?
- De ce nu? Ia intraţi în magazin, intraţi la piaţă, mai poţi vorbi în altă limbă decât în rusă? Cu părere de rău…
- Ceea ce ne arată că niciun guvern al RM nu a investit în studierea limbii de stat. Propuneţi ca, în loc să-i încurajăm pe ruşi să ne înveţe limba, ar fi mai bine să cedăm?
- Prin 1992-1994, programul Guvernului prevedea studierea limbii de stat. Chiar şi bani au fost daţi. De ce s-a renunţat? Vedeţi ce se întâmplă astăzi în Găgăuzia? Vor să dea diplome de bacalaureat fără limba română, da? Păi, ce să mai vorbim, da?
- Cum de spuneţi „română” - dvs., care aţi fost unul dintre cei mai înveteraţi promotori ai… limbii moldoveneşti?
- Dar de ce să nu spui română? Păi, aşa-i scris! Îmi place, nu-mi place…
- Intelectualii, inclusiv deputaţii Moşanu, Hadârcă, Matei, vă lămureau că n-aveţi dreptate. Nu i-aţi crezut?
- Bine, şi unde-i azi Matei? Unde-i azi Matei, luptătorul pentru limbă? Face business, da? Şi bine-l face! Şi ceilalţi, unde-s ei? De ce n-au mers până la capăt, dacă au avut o convingere?
- Matei nu are nici măcar o firmă. Dar unde-i Moţpan şi de ce el n-a mers până la capăt?
- Moţpan e la pensie... Nu ştiu eu de businessul lui Matei, dar trebuia să dovedească lumii ceea ce crede. Dacă parlamentul va schimba legea, atunci o vom îndeplini. Hai să primim legea!
- Cum explicaţi faptul că PDAM, partidul foştilor comunişti, a venit la putere după ce, în 1989-1990, sute de mii de oameni protestau contra imperiului sovietic comunist?
- Credeţi că în RM există comunişti adevăraţi? Credeţi că aceiaşi nomenclaturişti împărtăşeau tot ce promova sistemul? Credeţi că democraţii de astăzi împărtăşesc toate ideile partidelor lor? Cineva spunea că-i mai moldovean decât mam-sa, dar ideea era de a menţine ţara. PDAM a promovat ţara.
- Armamentul a fost cumpărat în timpul războiului de pe Nistru?
- Despre asta nu e cazul să vorbim.
- Dirija cineva din culise Frontul Popular din Moldova?
- Nu ştiu, dar aţi fost vreodată la Ambasada Rusiei, când îşi sărbătoresc independenţa? Ia să vedeţi cine-i acolo. Sangheli nu-i chemat, dar toată opoziţia, Frontul Popular - toţi sunt acolo. Roşca a fost faţă de mine într-o poziţie foarte dură şi incorectă, dar pentru cine a lucrat, nu ştiu.
- Guvernul Ciubuc, care v-a succedat, a dat în loc de pensii caloşi, crupe etc. Sunt consecinţele guvernării Sangheli?
- Şi valuta naţională s-a devalorizat. Probabil că guvernul următor n-a fost capabil să menţină situaţia în mâini.
- Dacă aţi fi rămas prim-ministru, nu avea să se întâmple aşa?
- Cred că nu. N-am analizat eu greşelile lui Ciubuc, însă… Cine era preşedinte atunci? Lucinschi. Probabil, au fost greşeli fatale care au dus la toate astea.
- Ce părere aveţi despre actuala guvernare a RM?
- Am o părere bună. Dar, cu părere de rău, e foarte greu ca ei să facă ceea ce vor, pentru că, nu ştiu de ce, nu este înţelegere între ei. Dar eu şi matale nu-i putem ajuta cu nimic.
- Credeţi că Filat a procedat corect când a scos sârma ghimpată de pe Prut?
- Sârma trebuia luată mai demult. De ce stătea acolo? V-aş sfătui să luaţi statistica şi vă veţi convinge că, din punct de vedere economic, cel mai aproape de România a fost guvernul Sangheli. Încă sub nicio guvernare nu au fost deschise atâtea firme moldo-române.
- De ce n-aţi scos dvs. sârma ghimpată?
- Nu era copt timpul. Dar astăzi ea nu-i mai trebuia nimănui. Europa nu-şi controlează hotarele prin sârmă.
- Sunteţi anticomunist?
- Eu n-am fost niciodată cu ăştia, care se socot comunişti, care, în zece ani, ne-au izolat de Europa şi au dat dividende Transnistriei. Bine, eu am fost un prim-ministru rău, da? De acord. Dar s-a sărbătorit de 20 de ori Ziua Independenţei şi nimeni nu s-a gândit la noi, foştii premieri. Cui îi mai trebuie Sangheli, Sturza sau Ciubuc?
- Ce-o să faceţi vineri?
- O să vin cu nepotul în Centru, ca să vedem parada. Iar împreună cu colegii, vom rezolva şi partea a doua.
Răspunsul lui Andrei Sangheli la întrebarea predecesorului său,Valeriu Muravschi: „Cum se poate de reparat greşelile comise în reformarea sectorului agricol?”
- Toată agricultura în lume este bazată pe proprietatea privată, ceea ce am făcut şi noi. Însă dezvoltarea de mai departe depinde de mai mulţi factori, inclusiv de investiţii, promovare, protejare şi, nu în ultimul timp, de suportul statului.
Întrebarea lui Andrei Sangheli pentru succesorul său, Ion Ciubuc:
De ce n-aţi dat în exploatare Portul Giurgiuleşti?
|
Opozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulProcesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Unele emoții trebuie acceptate, deoarece fac parte din cine ești tu. Cu cât cauți mai mult prezența oamenilor cu o atitudine pozitivă, cu atât ai mai mult de învățat pe planul dezvoltării personale, iar asta te va ajută să accepți niște lucruri.
( ) Citeşte tot articolulO vorbă din popor spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță. Așa și este! Merele au foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră și ar trebui să le introducem în dietă. Iată de ce e bine să consumi un măr pe zi. Beneficiile sunt uimitoare, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulS-a stins din viaţă încă un jurnalist care a lucrat la Radio Moldova, poetul Ştefan Lozinschi, cunoscut cu numele de Ştefan Lozie. În luna mai, acesta ar fi împlinit 77 de ani, relatează Radio Moldova Actualităţi, scrie publika.md.
( ) Citeşte tot articolulPreşedintele ales al Statele Unite, Joe Biden, a anunţat marţi că o va numi ca ministru adjunct al Sănătăţii pe Rachel Levine, o expertă transgender în pediatrie şi psihiatrie, în prezent responsabilă a Sănătăţii în statul Pennsylvania, alegerea fiind una...
( ) Citeşte tot articolulS-au lipit cateva kilograme in plus de tine de sarbatori? Nu te impacienta; poti scapa de ele in doar doua saptamani, cu doar putina perseverenta si multa atentie.
( ) Citeşte tot articolulMersul pe jos are numeroase beneficii. Te ajută să slăbeşti, îţi protejează inima şi poate fi un excelent remediu pentru durerile articulare. Oamenii cred deseori că aceasta nu este o formă de mişcare, ci mai degrabă o modalitate de recreere, însă nu este complet...
( ) Citeşte tot articolulTemperaturile vor ajunge până la două grade cu plus, iar vântul va sufla dinspre sud-est, de la slab la moderat. Mercurul din termometre va urca până la -3..0 grade Celsius în nord, -2..+1 grade în centru și -1..+2 grade în sud. În Capitală...
( ) Citeşte tot articolulPe 20 ianuarie 1527, Petru IV-lea Rareş urcă pentru prima dată la domnia Moldovei.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi voi scrie despre socialism si cererile socialismului, deoarece ne vom lovi de ele în anii ce vor urma şi e bine să ştim de acum ce urmări vor avea asupra societăţii. Deşi aceste ideile sunt larg răspândite în mediul online* şi offline, am hotărât...
( ) Citeşte tot articolulAgrișele, considerate ca fiind fructele minune pentru recăpătarea vitalității organismului, au un puternic efect antioxidant și multiple beneficii asupra sistemului imunitar.
( ) Citeşte tot articolulȘeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut din nou cu puțin timp în urmă. Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md chiar de către el. Morari ne-a comunicat că acum se află la PCCOCS, la audieri.
( ) Citeşte tot articolulCel puțin 15 muncitori migranți care dormeau pe marginea unei șosele din India au murit după ce un camion scăpat de sub control i-a călcat, informează digi24.ro. Alte șase persoane au fost grav rănite în accidentul petrecut marți dimineață, au anunțat autoritățile locale.
( ) Citeşte tot articolulLuna Februarie aduce schimbări importante în viața zodiilor, surprize pentru unii și dezamăgiri, mai mici sau mai mari pentru alții. În a doua lună din an apar pot apărea persoane cheie în viața unor zodii care le vor aduce noi perspective de cuplu, sau de business.
( ) Citeşte tot articolulPeste 130 de mașini au fost implicate într-un accident în lanţ produs pe o autostradă din Japonia din cauza unei furtuni de zăpadă. În urma impactului, o persoană a murit, iar 12 au fost rănite, informează Reuters.
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul unor declarații publice, în care au fost prezentate informații denaturate privind nivelul de pregătire a țării pentru recepționarea vaccinului anti-COVID-19, dar și acțiunile MSMPS de a asigura Republica Moldova cu vaccin, reiterăm următoarele:
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus Alexei Navalnîi va rămâne în arest pentru 30 de zile, au anunțat autoritățile ruse, la mai puțin de 24 de ore de la revenirea sa în țară și la cinci luni de la momentul în care a fost otrăvit cu agentul neurotoxic noviciok, relatază CNN.
( ) Citeşte tot articolul