Preoții români care cumpără vinul de la comercianți vor fi dați afară din Biserică
O hotărâre recentă a Sfântului Sinod le reaminteşte episcopilor că le este interzis să cumpere vin din comerţ, chiar dacă agenţii economici care îi contactează susţin că ar avea binecuvântarea Patriarhiei. Decizia vine în urmă unor ample investigaţii cerute de şefii cultului, care au descoperit vin aşa-zis liturgic, promovat în mod fals în magazine şi pe site-uri.
Vinurile denumite "bisericesc sau liturgic", importate din Grecia şi Republica Moldova, au apărut în mai multe magazine online pentru cadouri sau veşminte. Denumirea, spun prelaţii, e strict rezervată producţiei din viile Bisericii. Oricine sparge monopolul vinului în scopuri liturgice încalcă un canon. "La altar să se aducă doar vin curat, nu băuturi meşteşugite. Să nu se amestece vinul euharistic cu must de struguri. Dacă vreun episcop sau preot nu lucrează după rânduiala, să se caterisească."
Potrivit aceleiaşi decizii, comercianţii care aleg branduri înşelătoare vor fi reclamaţi. "Aprobă că eparhiile pe teritoriul cărora sunt identificaţi să sesizese autorităţile statului pentru sistarea comercializării."
Problema s-a agravat toamna trecută, când Mitropolia Olteniei a cumpărat, de la o societate privată, sute de lăzi de licoare aparent bisericească care purtau simbolurile oficiale ale Patriarhiei. Părinţii ortodocşi din zona au cumpărat acest vin pentru taină împărtăşaniei, până au aflat cei de la Patriarhie.
"Ierarhii acelor eparhii unde acest vin a fost oferit spre vânzare vor trebui să dea explicaţii", a explicat părintele Constantin Stoica, citat de protv.ro.
Hotărârea Sfântului Sinod permite eparhiilor care nu pot asigura necesarul din vii proprii să ceară, în numele solidarităţii fraterne, oferte acceptabile de preţ de la alte biserici. În schimb, mai marii bisericilor care găsesc pe teritoriul lor agenţi economici care vând vin liturgic sau euharistic trebuie să dea o circulară către subalterni, care să le interzică achiziţia acestor produse.
Altfel, episcopiile din ţară scot mii de butoaie cu vin din via pe care o au în proprietate. Fermă Arhiepiscopiei Tomisului se întinde pe 170 de hectare. Iar la Iaşi, la Mănăstirea Cetăţuia, care are şi cramă, se obţin în fiecare toamna 25 de tone de licoare mănăstirească.
sursa: protv.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!