Presa: De ce a strigat Poroşenko la Putin în timpul discuţiilor de la Berlin
Ziarul aminteşte că principalele discuţii s-au focusat în jurul problemei securităţii şi, chiar de la început, conversaţia a stagnat.
„Delegaţia ucraineană a adus argument după altul, demonstrând dovezi privind escaladarea continuă, susţinând că este imposibil în Ucraina să se treacă la reglementarea politică conform celor prevăzute la Minsk, fără o reală şi cuprinzătoare încetare a focului, cu eliberarea ostaticilor şi retragerea părţilor de la lini de demarcaţie”, – afirmă gazeta.
Cu toate acestea, Putin se făcea că nu înţelege şi a continuat să insiste asupra alegerilor, statutului special, amnistiei – fără să menţioneze garanţiile încetării focului, retragerea trupelor şi transferul controlului frontierei ucrainene către Ucraina.
Se remarcă faptul că cancelarul german Angela Merkel a încercat să-l readucă pe Putin pe direcţia constructivă, rugându-l să vorbească pe puncte.
„Haideţi să fim de acord că ar trebui să înceteze focul”, – a spus Merkel.
Putin a replicat că a fost „ideea ucraineană”, ceea ce înseamnă că – Moscova va contribui la blocul de securitate, dar nu poate să promită sau garanteze nimic.
În timpul acestor discuţii, când a venit rândul lui Poroşenko, el s-a adresat direct lui Putin declarând: „Ştiţi, nu e un secret câte arme şi trupe ruse sunt în teritoriile ocupate din Donbas. De ce suntem aici? Că să opriţi focul… „.
În acest moment, Putin a încercat să-l întrerupă pe Poroşenko cu o replică despre necesitatea îndeplinirii părţii politice a Minskului.
Poroşenko atunci a ridicat vocea: „Nu, întâi voi să opriţi focul!”.format-normand
Interlocutorii LІGA.net spun că Putin arată la Berlin că şi cum nu înţelegea ce caută acolo şi care este sensul întâlnirii. Singurul lucru pe care îl ştie este că, în decembrie, vor fi reluate în discuţie sancţiunile anti-ruse. Putin are nevoie cu orice preţ să slăbească sancţiunile măcar în ceea ce priveşte accesul la credite occidentale pentru refinanţarea datoriilor Rusiei.
După cum se ştie, în noapte de 20 octombrie, la Berlin, s-au întâlnit cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande, preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko şi preşedintele rus, Vladimir Putin.
În timpul întâlnirii, liderii au convenit să dezvolte o „foaie de parcurs”, care va fi principalul instrument pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk (din 5 septembrie 2014, memorandumul din 19 septembrie 2014 şi din 12 februarie 2015).
Nu a fost semnat niciun document la finalului reuniunii.
sursa: paginaderusia.ro