Eveniment

Presa norvegiană: R. Moldova, cea mai săracă țară din Europa, e „nervoasă”

Republica Moldova lucrează în prezent din greu pentru o cooperare mai strânsă cu UE, dar se teme că va avea aceeași soartă ca și țara vecină de la est – Ucraina.

Intervenția militară a Rusiei în țara vecină, Ucraina, i-a făcut pe liderii politici din Moldova nervoși, a declarat Brende prin telefon, de la Chișinău, jurnaliștilor norvegieni. Moldova intenționează să semneze Acordul de Asociere cu UE la sfârșitul lunii iunie, dar presiunile din partea Rusiei sunt în creștere.

„Vedem că unele probleme din Republica Moldova sunt aceleași ca și în Ucraina”, a spus Brende. „Moldova se află sub presiunile Rusiei ca să nu semneze acest acord cu UE, dar în schimb intră într-o uniune vamală cu Rusia și fostele republici sovietice”, explică el.

Sprijin sporit

În cadrul vizitei de la Chișinău, Borge Brende a fost în discuții cu prim-ministrul Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe Natalia Gherman și o serie de alți lideri politici. Tot atunci el a informat despre faptul că Norvegia a dublat la aproximativ 50 de milioane de sprijinul său pentru reformele economice și politice din R. Moldova. Aceasta include suportul proiectelor de consolidare a sistemului judiciar.

„Ceea ce am văzut a fost un prim-ministru care vrea o integrare europeană foarte puternică și care vede viitorul Republicii Moldova ca parte a Europei”, a spus ministrul de externe al Norvegiei. „Republica Moldova a obținut deja o scutire de vize cu UE și Norvegia, care, de altfel, au consolidat legăturile cu Vestul”, a declarat el.

Dar Rusia a făcut, de asemenea, contra-mișcarea sa. „Rusia a oprit deja toate importurile de vin din Republica Moldova și a început să trimită imigranții înapoi, ca un mijloc de constrângere”, spune Brende. „Norvegia sprijină dorința Republicii Moldova de a intra într-un acord de cooperare cu UE. Dar acest lucru trebuie să fie pentru Republica Moldova și Rusia ar trebui să se abțină de la intervenții”, a subliniat el. „Autoritățile de aici se tem și frica pe care eu o împărtășesc este că Rusia va intensifica opoziția ei. Există multe măsuri care pot fi adoptate și am văzut în Ucraina că nu ar trebui să fie subestimate activitățile Rusiei”, avertizează el.

Mai mult decât atât, presa norvegiană menționează și despre conflictul nerezolvat din Transnistria, care se definește drept o republică separatistă. „Rusia și-a dislocat 1500 de militari în republica separatistă, care are 350.000 de locuitori. Transnistria a aspirat timp îndelungat să fie recunoscută ca stat independent, dar nicio astfel de recunoaștere nu poate fi din partea Norvegiei”, a spus ministrul de Externe al Norvegiei.

Sursa: e24.no

Tradaptare Timpul.md (V.P.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *