Presa românească: Basarabenii către români – vă dăm pământ, faceţi bani cu el!

Femierii români ar trebui să vină să investească în R. Moldova, atât din cauza costurilor mai mici, cât şi a proximităţii cu o piaţă uriaşă precum Rusia, a arătat Ministrul Agriculturii basarabean, Vasile Bumacov. În prezent nu există nicio investiţie românească în agricultura moldovenească în ciuda faptului că basarabenii sunt renumiţi pentru vinul, legumele şi fructele lor.
„Îi chem pe români să investească în Basarabia. Suntem acelaşi popor, avem aceeaşi istorie, ar fi şi păcat să profite alţii de potenţialul nostru agricol. Avem investitori în agricultură din Paraguay, Coreea de Sud sau China, dar nu şi din România. Nu demult, ministrul agriculturii din Rusia mi-a zis textual: daţi-ne legume, daţi-ne fructe. Luăm tot ce puteţi voi da”, a spus Bumacov.
Oficialul moldovean a vrut, astfel, să arate că, pe lângă potenţialul natural a solului din Basarabia, un alt mare avantaj al ţării sale este buna încredere a ruşilor în produsele moldoveneşti. De altfel, ministrul a precizat că, în cadrul ultimei sale vizite la Moscova, a văzut cum, într-o piaţă, era coadă la căpşunele şi cireşele moldoveneşti.
„Da, avem cele mai gustoase fructe şi legume. Dar ce folos? Se vând cu lopata şi destul de ieftin, pe când roşiile şi cireşele turceşti arată impecabil şi sunt ambalate frumos, aşa că sunt preferate, chiar dacă n-au gust. Avem nevoie de investiţii şi în modul de prezentare al produselor”, a mai precizat Bumacov.
Chiar dacă în Basarabia nu există sistemul plăţilor directe la hectar, ca în România, un fermier dispus investească în agricultura ţării vecine poate, totuşi, beneficia de avantaje materiale. Astfel, la 45 de zile după ce a făcut dovada cu acte a investiţiei lui într-o unitate de producţie statul îi returnează până la 30% din bani funcţie de complexitatea investiţiei.
Cel mai important produs de export al Basarabiei rămâne vinul. Oficialii de peste Prut încearcă să câştige cât mai multe ţări partenere la export pentru a nu rămâne dependenţi de Rusia, mai ales după episodul de anul trecut când Rusia, în urma unor diferende politice cu Basarabia, a pus embargo vinului moldovenesc.
În prezent, R.Moldova a obţinut de la UE o dublare a cotei de vin pe care poate să o exporte pe piaţa unică fără a plăti taxe – 1,5 milioane decalitri. În 2013, această cotă va urca până la 2,4 milioane decalitri. Ministrul Bumacov a considerat că această reuşită i se datorează, în bună măsură, comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş.
Agricultura este cel mai important sector economic al Basarabiei. 52% din exporturi reprezintă produsele agricole, agricultura contribuie cu 18% la formarea PIB şi dă de muncă unuia din trei moldoveni. Guvernul basarabean nu este de acord cu vânzarea terenurilor agricole ci, mai degrabă, cu concesionarea lor pe termen lung.
Sursa: money.ro