Externe

Președintele Azerbaidjanului: Eliminarea separatismului este un triumf al dreptului internațional și al justiției

Poporul nostru trăiește bucuria și mândria restaurării suveranității și ordinii constituționale a Azerbaidjanului. Eliminarea zonei “gri” care a existat pe teritoriile noastre după treizeci de ani, eliminarea separatismului este un triumf al dreptului internațional și al justiției, a declarat președintele Ilham Aliyev în mesajul său trimis participanților la cea de-a 27-a reuniune a Consiliului ministerial al Organizației de Cooperare Economică, care a avut loc la Shusha.

Șeful statului a menționat că Azerbaidjanul a fost întotdeauna un susținător al păcii și autor al inițiativelor de pace în regiune: “Pornind de la principiul soluționării problemelor regionale cu participarea directă a țărilor din regiune, Azerbaidjanul a propus formatul de cooperare 3+3. În prezent, au apărut condiții istorice pentru normalizarea relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan, semnarea unui tratat de pace și transformarea regiunii Caucazului de Sud într-un spațiu de pace și cooperare”.

Programul “Marea Întoarcere” în teritoriile eliberate de sub ocupație se numără printre prioritățile noastre naționale. Ca parte a programului implementat cu succes, până în prezent a fost asigurată întoarcerea persoanelor strămutate în orașele Lachin, Fizuli și în satele Agali, Zabuh și Talish. În următorii 3 ani se planifică întoarcerea a până la 100 de mii de refugiați pe pământurile lor natale. Proiectele implementate creează condiții favorabile pentru revitalizarea regiunilor economice Karabah și Zangezur de Est, pentru stabilirea durabilă a populației, precum și pentru transformarea acestor teritorii într-o regiune foarte dezvoltată, a declarat președintele Ilham Aliyev în mesajul său.

Exprimându-și recunoștința față de Uzbekistanul și Kazahstanul frățesc pentru școala deja construită și centrul de creație aflat în construcție în orașul Fizuli, șeful statului a spus că a apreciat că este o altă manifestare vizibilă a frăției, solidarității și prieteniei dintre țările noastre.

Definirea temei președinției OCE a Azerbaidjanului drept “Tranziția ecologică și legăturile reciproce” este deosebit de relevantă în prezent.

“Aspecte precum decarbonizarea, creșterea tipurilor de “energie verde” stau la baza agendei de dezvoltare durabilă a țării noastre. În același timp, lucrările de reconstrucție și restabilire pe scară largă efectuate în Karabah și în Zangezur de Est, declarate zone de “energie verde”, se desfășoară în conformitate cu conceptul de “oraș inteligent” și “sat inteligent”, a remarcat președintele Ilham Aliyev.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *