InternaționalUcraina

Președintele Lituaniei: Încălcați ”aceste linii roșii” și dați-i Ucrainei avioane de luptă

Occidentul ar trebui să-şi menţină toate opţiunile deschise în ceea ce priveşte livrările de arme către Ucraina, inclusiv pe aceea de a trimite foarte necesarele avioane de luptă, a declarat preşedintele Lituaniei Gitanas Nauseda, relatează marţi DPA și Agerpres.

”Aceste linii roşii trebuie încălcate”, a declarat luni seara Nauseda într-un interviu pentru televiziunea lituaniană, referindu-se la rezervele în a furniza avioanele de luptă şi rachetele solicitate de Ucraina.

Până acum cancelarul Germaniei Olaf Scholz şi preşedintele SUA, Joe Biden au respins cererile Kievului pentru avioane, în timp ce Franţa nu a exclus livrările în principiu. Ucrainenii au solicitat avioane de luptă în multe rânduri.

Aceste sisteme de arme sunt o ”asistenţă militară indispensabilă”, a declarat liderul lituanian.

”În acest stadiu crucial al războiului, când punctul de cotitură este iminent, este important să acţionăm fără întârziere”, a pledat Nauseda în interviu.

Menționăm că Lituania este stat membru a Uniunii Europene şi NATO.

În contextul recentelor angajamente privind furnizarea de tancuri de luptă din partea SUA, Germaniei, Regatului Unit şi altor ţări, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski face presiuni pentru ”rachete cu rază lungă de acţiune”, avioane de luptă şi mai multă artilerie.

De asemenea, Nauseda a atras atenţia că şi alte linii roşii declarate anterior au fost încălcate.

”La începutul războiului, Germania iniţial a anunţat categoric că va trimite numai veste şi căşti, dar în niciun caz arme”, a declarat el.

Preşedintele lituanian a mai adăugat că ”nu vorbesc doar de tancuri”, observând că deciziile pot fi schimbate. El a mai spus că şi discuţia despre aderarea Ucrainei la UE ”a fost la un moment dat tabu”.

Vă amintim că Ucraina, țara răvăşită de război a primit statut de ţară candidată în luna iunie a anului trecut, dar trebuie să îndeplinească anumite criterii, inclusiv implementarea de măsuri anticorupţie şi efectuarea de reforme judiciare, pentru a adera la blocul comunitar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *