Externe

Președintele polonez Duda i-a încredințat formarea guvernului premierului în exercițiu Mateusz Morawiecki

Președintele polonez Andrzej Duda i-a încredințat premierului în exercițiu Mateusz Morawiecki să formeze un nou guvern după alegerile parlamentare din 15 octombrie.

Potrivit președintelui polonez, el a decis să-i încredințeze formarea guvernului în primul rând tocmai lui Morawiecki, în calitate de reprezentant al partidului care a obținut cel mai mare număr de voturi în alegeri, “după analize și consultări calme”.

“Astfel, am decis să continui buna tradiție parlamentară conform căreia fracțiunea câștigătoare este prima care primește posibilitatea de a forma guvernul”, a subliniat el.

În paralel, Duda a anunțat că va propune ca Sejm-ul să îl numească mareșal (speaker) pe Marek Sawicki, de la Partidul Popular Polonez, care este ales în parlament de peste 30 de ani.

Problema numirii președintelui parlamentului și a prim-ministrului urmează să fie examinată de camera inferioară a parlamentului polonez în prima sa sesiune din 13 noiembrie.

Anterior, președintele polonez a declarat că există doi candidați principali pentru postul de prim-ministru – premierul în exercițiu Mateusz Morawiecki, nominalizat de partidul de guvernământ Lege și Justiție, și Donald Tusk, care este susținut de opoziția poloneză unită.

Deși PiS are cea mai mare reprezentare în Sejm, nu a reușit să strângă suficient sprijin pentru voturi care să îi garanteze o majoritate. Prin urmare, este foarte probabil ca, în cazul în care încercările lui Morawiecki de a forma un guvern să eșueze, acest drept să revină opoziției.

Este cunoscut faptul că majoritatea polonezilor îl consideră pe Tusk cel mai bun candidat pentru a forma noul guvern al țării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *