Președintele Poloniei face un pas înapoi în privința comisiei de anchetă care investighează „influența rusă”
Președintele Poloniei, Andrzej Duda a revenit vineri, 2 iunie, asupra unei noi legi de creare a unui organism care să investigheze „influența rusă”, după ce criticii, inclusiv Uniunea Europeană și Statele Unite, și-au exprimat îngrijorarea, transmite agenția AFP.
La doar câteva zile după ce a semnat legea, Duda a declarat că va propune un amendament pentru a împiedica comisia să impună sancțiuni dure persoanelor pe care le investighează, afirmând că „acest lucru elimină o mare parte din controversele din jurul” legii.
Menționăm că la începutul acestei săptămâni, președintele Duda a dat undă verde creării unei comisii de anchetă privind „influența rusă în Polonia”, un organism calificat drept „neconstituțional” și „stalinist” de către opoziție și o serie de experți juridici în perspectiva alegerilor legislative din toamnă.
Formată din nouă membri aleși de o cameră inferioară dominată de tabăra naționalistă populistă, comisia va putea decide dacă liderii politici ai țării au cedat sau nu influenței rusești în perioada 2007-2022 și să-i condamne, fără un control judiciar eficient, avertizează observatorii.
Astfel, oricine care va fi găsit vinovat ar putea avea interdicția de a ocupa funcții publice și la informații clasificate timp de 10 ani, pentru „a-i împiedica să acționeze din nou sub influența Rusiei în detrimentul intereselor Republicii Polone”, potrivit legii.
De asemenea, Guvernul spune că o astfel de Comisie este esențială pentru a elimina influența rusă în Polonia, un aliat fidel al Ucrainei, atacată de Moscova.
„Sper că parlamentul va alege în mod responsabil membrii comisiei”, a declarat luni Andrzej Duda într-o declarație televizată, precizând că a semnat legea adoptată cu trei zile mai devreme de parlamentul controlat de partidul Lege și Justiție (PiS) și aliații săi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!