Prețurile turismului intern împiedică cetățenii să-și cunoască țara
În această perioadă s-au dezvoltat mai multe destinații turistice pentru a stimula cetățenii țării să descopere locurile frumoase din Moldova. Însă nu toți sunt dornici de a o face, motivând că prețurile sunt prea mari.
Directorul general al Agenţiei Naţionale a Turismului, Nicolae Platon, a declarat recent într-o conferinţă de presă, că anul trecut Moldova a găzduit peste 90 mii de turişti străini, cu 18 mii mai mult comparativ cu 2011. Majoritatea străinilor care ne vizitează ţara provin din statele vecine, dar şi din Germania, SUA şi Japonia.
„Marea parte a turiştilor, pe lângă crame, vizitează şi satele moldoveneşti, unde pot să savureze bucatele tradiţionale. În acest an, sunt aşteptaţi în jur de 100 de mii de turişti, dar, spre regret, situaţia tensionată din Ucraina afectează Moldova. Lucrăm cu partenerii străini pentru a organiza rute turistice de tranzit ca turiştii să rămână aici măcar pentru 2-3 zile”, a declarat Nicolae Platon.
20% de turiști sunt din România
20 la sută din numărul total de turiști externi provin din România, 8 la sută – din Ucraina, 6 – din Federația Rusă, 5 la sută – din SUA, respectiv Italia și Japonia.
Statisticile sunt îmbucurătoare pentru turiștii externi, însă oamenii de pe loc sunt mai greu de convins în a vizita destinațiile turistice din R. Moldova. Totuși, industria turistică din Moldova în ultimii doi ani are o tendinţă de revigorare. Dacă în 2012 indicatorii turismului intern arătau 34 de mii de turişti, în 2014 este vorba de 43 de mii de turişti, adică o creştere de 26%. Deplasarea rezidenţilor moldoveni pe interiorul ţării, în scop turistic, a fost organizată în special de agenţiile de turism şi operatori din municipiul Chişinău (49,5%) şi regiunile de dezvoltare: Centru (24,6%) şi Sud (21,0%).
Prețurile mari sufocă turismul
Unul din factorii care împiedică oamenii de pe loc să călătorească în Moldova sunt prețurile mari pentru cazări în structurile de primire turistică.
Orheiul Vechi, fiind probabil cea mai populară destinație turistică, pune la dispoziție pensiuni turistice în regiunea complexului arheologic Orheiul Vechi. Olesea Falaga, administratorul unei pensiuni din zonă, ne-a spus că în ultimii ani raportul turiștilor străini față de cei locali s-a schimbat. „Dacă în anul 2011 în pensiunea noastră se opreau în mediu 80 la sută turiști din afară, acum situația s-a redresat. În prezent 60 la sută din cei care ne vizitează sunt din afara țării, iar 40 la sută sunt de pe loc”, a explicat administratorul pensiunii.
Prețurile pentru cazare: 600-1000 de lei
Prețurile pentru cazare la pensiuni din această zonă încep de la 600 de lei pentru o persoană, preț ce include și una din mese, dar poate să ajungă până la 1000 de lei pentru cazare pentru o noapte și cele trei mese.
La o altă pensiune din zonă, administratoarea ne-a zis că are parte doar de turiști străini care se opresc cu cazare pe câteva zile. „Moldovenii vin în timpul zilei, servesc masa, participă la excursii, iar spre seară pleacă. Ei preferă să doarmă acasă”, ne-a spus Liuba, administratoarea unei pensiuni din regiune.
TVA 20%
Stanislav Rusu, directorul general adjunct al Agenţiei naţionale de turism din R. Moldova, a explicat că la toate structurile de cazare din țara noastră este aplicat un TVA în valoare de 20 la sută. În timp ce în țările vecine, acesta este mult mai mic. Spre exemplu în România taxa respectivă este de 9%, în Turcia – 8 la sută și în Bulgaria – 5%.
„Pe lângă TVA-ul de 20%, pensiunile mai plătesc și în bugetul local o taxă de cazare de 5% . Începând cu anul trecut în Parlament s-a aprobat anularea plafonului maxim pentru taxele locale și ca rezultat în unele localități această taxa de cazare deja este de 12%”, ”, a spus Stanislav Rusu. Pentru ca politica fiscală să stimuleze turismul intern, la Agenția Națională a Turismului s-a finalizat un studiu cu inițiativa ca aceste taxe (TVA si taxa de cazare) să fie micșorate în viitorul apropiat. „În grupul de lucru se va discuta ca taxa locală să fie anulată, doar așa mai avem șanse să atragem oamenii să practice turismul în regiune”, a menționat Stanislav Rusu."
În acest sens locuitorii țării aleg să petreacă câteva zile de odihnă în cele mai apropiate destinații turistice aflate chiar la hotar cu Moldova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!