Politică

Primarul Ivan Ceban alege partea fasciștilor ruși și nu crede în Masacrul din Bucea sau că Ucraina e ținta unui genocid

Primarul Ceban ales din partea partidului PSRM, care susține deschis politica fascismului rusesc, are nevoie de anchete internaționale ca să „accepte” un adevăr pe care l-a înțeles toată lumea civilizată – rușii organizează masacre, iar Ucriana e supusă unui genocid de către regimul putinist.

„Vorbind despre atrocitățile de la Bucea, este condamnabilă orice moarte a unui civil, nu putem căuta scuze nici moral, nici juridic. Dar este important ca adevărul să fie consfințit prin investigații”, a declarat Ceban, la Puterea a 4-a de la N4.

Întrebat dacă își va pune un Z pe mașină, edilul a spus că „nu”, iar de 9 mai nu va fi în țară.

„Da, este război. Spre regret, în asemenea situații mor oameni nevinovați, ceea ce este absolut condamnabil”, a răspuns Ceban.

Totodată, Ceban a menționat că așteaptă o anchetă de la Bucea.

„Eu am avut profesori foarte buni la instituțiile internaționale din UE și vă pot spune calificativele, începând de la crime de război, crime împotriva umanității, genocid, toate au clasificările specifice. Sunt multe lucruri pronunțate în spațiul informațional.

Atrocitățile de la Bucea – evident că este condamnabilă orice moarte a unui civil, nu poate fi găsită o scuză, nici moral, nici juridic. Dar este important ca adevărul să fie consfințit prin investigații și la fel ca în cazurile Serebrinița, Aleppo sau Rwanda, tribunalul care a fost în Iugoslavia, să fie o anchetă internațională. Jurnaliștii dau un tip de informații, martorii dau alt tip de informații, anchetatorii trebuie să le preia, să se documenteze la fața locului și atunci este Curtea Internațională care dă verdictul.

Cu emoții putem fi fiecare, nu poți sta deoparte când vezi astfel de lucruri. Am văzut oameni care au murit și acele panglici la mâini, dar este important ca o anchetă internațională să se pronunțe”, a adăugat acesta.

IVAN – ANTIAMERICAN

Critici dure din partea primarului general al Chișinăului după decizia Guvernului de a vinde terenul Stadionului Republican Statelor Unite ale Americii pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei. Ion Ceban spune că decizia a fost luată fără consultări publice, în condițiile în care Primăria avea deja proiectul unui parc ce urma să fie amenajat pe terenul pe care Guvernul îl vinde. Ceban acuză administrația centrală de lipsă totală de transparență și spune că deja i s-a plâns ambasadorului american în acest sens, notează IPN.

Primarul capitalei acuză guvernarea că n-a lansat consultări publice în Chișinău pentru a-i întreba pe locuitorii municipiului dacă-și doresc sau nu construcția unui nou sediu al Ambasadei SUA chiar în centrul orașului. Ceban spune că, potrivit planurilor primăriei, pe terenul fostului Stadion Republica urma să fie amenajat un parc sau să fie construit un muzeu de artă contemporană.

„Trebuia să existe consultări. Și asta i-am spus și ambasadorului SUA că procesele trebuie să fie transparente. Cetățeanul trebuie să înțeleagă care sunt interesele înstrăinării unui astfel de teren. De ce să nu apară acolo un parc sau un centru de artă contemporană? Așa cum a fost planificat și chiar este un proiect în această privință. Ne deranjează graba și procedura. Nu cunoaștem nimic despre detaliile acestei tranzacții”, a spus Ion Ceban în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Ceban s-a arătat extrem de nemulțumit de faptul că pe ordinea de zi de astăzi a ședinței Guvernului se află proiectul privind ratificarea acordului dintre Republica Moldova și SUA privind construcția Ambasadei. Potrivit edilului, administrația centrală ia decizii total netransparente, fără a consulta societatea civilă în prealabil.

„Se iau credite de 40 de miliarde de lei și nimeni nu știe cum se cheltuie. Cum s-au cheltuit banii destinați crizei refugiaților? Nimeni nu știe. Unde s-au dus avioanele și camioanele de ajutoare umanitare? Noi, la Primărie, vă putem spune cu exactitate câte periuțe de dinți s-au luat”, a mai spus Ion Ceban.

Proiectul de lege care prevede vinderea terenului Stadionului Republican Ambasadei SUA a fost votat de regimul condus de Vlad Plahoniuc încă în 2018. În 2020, Parlamentul, la inițiativa socialiștilor, legea a fost abrogată și terenul s-a întors în proprietatea publică. Ulterior, prin intermediul Curții Constituționale, abrogarea legii a fost anulată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *