Social

Primul clopoțel a răsunat în școlile din toată republica

Dintre aceștia, cei mai emoționați au fost cei 35 mii de micuți din clasa întâi, care, îmbrăcați la patru ace și cu buchețele de flori în mâini, au pășit pentru prima oară pragul școlii.

După o vacanță ceva mai mare decât în anii trecuți, la trei septembrie a demarat anul școlar 2012-2013. Potrivit ministerului Educației anul acesta au marcat începutul noului an de studii printr-un careu solemn circa 140 mii de elevi din învățământul primar, 180 mii de elevi din învățământul gimnazial și circa 59 mii de liceeni. Iar la prima oră din anul de studii curent, elevii au discutat despre semnificaţia simbolurilor de stat ale Republicii Moldova, dar și despre interpreții Ion şi Doina Aldea-Teodorovici – tribunii idealurilor naționale.

Ca și în anii precedenți, și politicienii au participat la festivitățile de lansare a noului an școlar. Spre exemplu, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a participat la careul solemn organizat la școala din Stăuceni, liderul PL, Mihai Ghimpu a vizitat Liceul Teoretic cu Profil de Arte „M. Berezovschi” din capitală, iar premierul Vlad Filat a mers la școala din satul Nemțeni, raionul Hâncești, în timp ce liderul comuniștilor, Vladimir Voronin a participat la festivitățile de la Liceul „N. Gheorghiu” din Chișinău.

Anul acesta clopoțelul nu a mai răsunat în 27 de instituții de învățământ din republică. Potrivit autorităților, de la 1 septembrie 2012 au fost închise 27 instituții de învățământ, din 45 propuse de DGÎTS spre lichidare, iar 48 de instituții au fost reorganizate. În consecință, începând cu ziua de ieri circa 4430 elevi din instituțiile optimizate în anul 2012 și circa șapte mii de elevi din instituțiile optimizate anterior, vor fi transportați cu autobuzele școlare. În total, pentru transportarea copiilor la școlile de circumscripție, în perioada 2010- 2012 au fost procurate 109 autobuze școlare, iar alte 80 de autobuze vor fi arendate de autoritățile publice locale.

În R. Moldova, în prezent, există 1460 instituții de învățământ preuniversitar, în care își desfășoară activitatea aproximativ 40 mii de profesori, dintre care un sfert sunt pensionari. În anul școlar 2012-2013 corpul didactic va fi suplinit cu încă aproximativ 700 de tineri specialiști care au primit adeverințe de plasare în câmpul muncii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *