Ultima oră

Procesul de nationalizare a IPTEH a fost ilegal

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca nationalizarea imobilului SA IPTEH din centrul capitalei a fost ilegala. Instanta de la Strasbourg a constatat ca Guvernul RM a incalcat drepturile actionarilor la un proces echitabil si la proprietate. SA IPTEH si actionarii sai, printre care un cetatean roman, o companie britanica si una romaneasca, ce apartine presedintelui PLDM, Vlad Filat, s-au plans la CEDO dupa ce instantele nationale au anulat privatizarea intreprinderii si au nationalizat imobilul de la intersectia bd. Stefan cel Mare si Sfant cu str. Ismail.

„Potrivit magistratilor europeni, Procuratura Generala nu avea voie, dupa noua ani de zile de la privatizare, sa initieze un proces, intrucat termenul de prescriptie este de trei ani. Mai mult, in 2000, o instanta nationala deja constatase ca privatizarea a fost legala”, a spus, intr-o conferinta de presa, avocatul actionarilor, Janeta Hanganu.

Avocatul a precizat ca decizia CEDO demonstreaza ca acest proces a fost initiat la comanda politica a presedintelui de atunci, Vladimir Voronin, pentru a intimida Partidul Liberal Democrat si pe liderul acestuia. „Exista numeroase scrisori adresate Procuraturii Generale prin care Voronin a cerut investigarea modului in care a fost privatizata SA IPTEH. Doar la insistenta dumnealui acest dosar putea sa fie redeschis dupa atata timp”, a mentionat Janeta Hanganu.

Solicitat de Stirea Zilei, Vlad Filat a declarat ca va cere returnarea proprietatii, fara sa insiste asupra achitarii daunelor din bugetul statului. „Cei care au luat decizii ilegale in acest dosar, ca si in multe altele, sa plateasca din buzunarul propriu despagubirile”, a spus Filat.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *