Proiectul care reglementează indemnizațiile de 1.000 de lei pentru toți copiii până la vârsta de doi ani, votat în prima lectură
Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de modificare a Legii privind prestațiile sociale pentru copii, care reglementează stabilirea indemnizației lunare pentru fiecare copil în vârstă de până la doi ani, în cuantum egal de 1.000 lei, indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați în sistemul de asigurări sociale de sat. Începând cu 1 octombrie anul curent, indemnizațiile vor fi acordate, transmite Replicamedia.md.
În cazul persoanelor neasigurate care beneficiază actualmente de indemnizație pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, în cuantum de 740 lei lunar pentru fiecare copil, această indemnizație se va majora, respectiv, cu 260 lei. Iar persoanele asigurate care actualmente beneficiază de indemnizație în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită conform Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale vor primi 1000 lei lunar suplimentar.
Prin modificările operate recent la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vederea realizării măsurii propuse au fost prevăzute mijloace bănești în mărime de 76 321,0 mii de lei pentru aproape 63 de mii de beneficiari, pentru perioada de până la finele anului curent.
De asemenea, proiectul mai conține reglementări privind achitarea prestațiilor pentru asigurarea creșterii și îngrijirii copiilor plasați în servicii de tutelă/curatelă, asistență parentală profesională și casă de copii de tip familial. De asemenea, începând cu 1 octombrie 2022 se va majora până la 500 de lei și indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină.
Proiectul de lege a fost votat de toți deputații prezenți la ședință și urmează a fi votat în lectura a doua.
Deputata Marina Morozova a menționat în context că proiectul aprobat joi, 15 septembrie, este încă o măsură din pachetul de legi votate până acum pentru a susține familiile cu copii și pentru a ajută părinții să combine armonios viața de familie cu cea profesională.
De asemenea, ea a exemplificat că de la 1 septembrie părinții pot partaja concediul de îngrijire a copilului, iar concediul parental a fost extins de la 56 de zile la 12 luni de la nașterea copilului. De asemenea, au fost aprobate inițiative care permit un program flexibil de muncă sau care oferă servicii alternative de îngrijire a copiilor.