Proiectul de lege ce vizează dezoligarhizarea R. Moldova, discutat de către ministra Justiției și experții Comisiei de la Veneția
Prevederile proiectului de lege cu privire la limitarea influenței excesive economice și politice în viața publică, cunoscut și ca proiectul ce vizează dezoligarhizarea Republicii Moldova, au fost discutate miercuri, 22 februarie, de către ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și experții Comisiei de la Veneția, relatează Ziarul Național.
Ulterior, instituția urmează să ă emită o opinie vizavi de această inițiativă în luna martie curent, la următoarea sa sesiune, și experții au vrut să clarifice aspectele juridice legate de criteriile de recunoaștere și de procedura de contestare a hotărârilor privind recunoașterea persoanei ca fiind cu influență excesivă în viața publică, mecanismul de vot al hotărârilor de recunoaștere etc.
„Recomandările Comisiei de la Veneția asupra inițiativelor pe care le înaintăm sunt valoroase și ne permit să îmbunătățim proiectele de legi pentru a fi alineate cu toate standardele și exigențele ce țin de justiție și drepturile omului”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Ministra Mihailov-Moraru a mai precizat că acest proiect de lege reprezintă o măsură de prevenire a influenței excesive a unor interese private asupra vieții publice și instiuțiilor statului.
Comisia de la Veneția a avut discuții separate la acest subiect cu reprezentanții majorității și opoziției parlamentare și ai tuturor autorităților publice care au tangență cu acest concept.
Procesul de avizare și consultare publică a proiectului Legii cu privire la limitarea influenței excesive economice și politice în viața publică (dezoligarhizare) va începe în curând, anunță Ministerul Justiției.
Puneți japca legii pe lăcuste, unde-i lege nu-i tocmeala! Să nu se mai căpătuiască din banii amărâților! La muncă, nu la furat!