CSI / Rusia

Protestele din Ucraina – 4 decembrie

Același premier, anunță că astăzi o "delegație" din Ucraina merge la Bruxelles, deși anterior oficialii din UE au declarat că în perioadă următoare nu au stabilite întâlniri cu omologii Ucraineni.

19:58 Site-ul liga.net anunță că 21 de persoane sunt "de negăsit" și 9 sunt reținuți.

19:35 Protestatarii rămân în fața Procuratorii și cer eliberarea tuturor celor arestați. Se instalează "tabara tradițională" și oamenii afirmă că nu pleacă până ce nu vor fi eliberați toți cei arestați de miliție.

19:20 Un expert ucrainean, afirmă că Putin și-a propus să-l "murdăreasca" pe Ianukovici. Vrea ca străinii să vină și să suțină Ucraina.

19:10 Ministrul de interne promite că nu va mai interveni în forță pentru a alunga protestatarii.

(A 14-cea zi de protest) EXCLUSIV DIN UCRAINA REDACȚIA TIMPUL are un „OCHI” la KIEV. Galerie FOTO de RAMIN MAZUR

(UPDATE 16.35) "BERKUT" atacă protestatarii din apropierea administrației Prezidențiale. Niște imagini video ale postului ICTV arată cum polițiștii gonesc un protestatar, îl pun la pământ și îl bat. Toți colaboratorii "BERKUT" care trec pe langă victimă, nu ratează ocazia de a-l lovi cu piciorul. Protestatarul la un moment dat nu a mai avut putere să își acopere corpul cu mâna sau să se miște.

 

VIDEO – EXTREM DE VIOLENT – BERKUT bate nemilos un protestatar căzut

 

În cadrul unei conferințe de presă, opoziția a vorbit despre niște zvonuri conform cărora, Guvernul ar încerca să aducă câțiva oameni decedați la proteste pentru a acuza mai apoi că aceștia și-au pierdut viața în stradă. Totodată, presa scrie că protestele vor continua, fapt confirmat și de baridadele ridicate de oamenii revoltați.

Ministrul polonez de Externe despre cele patru scenarii pentru Ucraina

(UPDATE 15.58) Circa 500 de protestatari pichetează Procuratura generală din Kiev cerând să fie trași la răspundere cei vinovați de înlăturarea mitingului euromaidan din 30 noiembrie și încetarea urmăririi penale a activiștilor.

(UPDATE 15.36)
China refuză să mai susțină financiar Ucraina. Problema acordării unui nou credit a fost pusă în discuție în cadrul unei conferințe de presă la Ministerul Afacerilor Externe al Chinei, unde purtătorul de cuvânt Hong Lei a evitat să dea răspuns la întrebare și a cerut o altă întrebare, scrie РБК-Украина.

(UPDATE 15.15) În această noapte, camerele de supraveghere de pe străzile din Kiev vor fi deconectate, luminile stinse, iar oamenii ce protestează vor fi evacuați cu forța din Piața Maidan. Declarația a fost făcută de către un ofițer de poliție pentru censor.net.ua. Despre aceasta nu au scris alte portaluri de știri.

(UPDATE 14.44)
Jurnaliștii ruși scriu că încercarea de a rupe coloana de lângă Administrația Prezidențială ar fi fost făcută chiar de către polițiștii "Berkut". Într-un filmuleț, apare șoferul unui tractor adus printre mulțime, care dă ordine oamenilor izbitor de asemănătoare celor colonelui de poliție, adjunct comandant de regiment de poliție "Berkut" Kusyuka Sergei Nikolaevich.

(UPDATE 14.22) Top-managerii posturilor tv din Ucraina cer portalurilor de știri să transmită opiniei publice că oamenii care au ieșit în stradă sunt manipulați, anunță Левый берег.

Contra-proteste la Donețk, orașul industrial al Ucrainei. Circa 200 de comuniști au protestat în favoarea Uniunii Vamale, care, potrivit lor, „este inevitabilă”. 



(UPDATE 12.28) Asupra câtorva protestatari arestați pe 1 decembrie, au fost descoperite substanțe pentru a prepara cocktail molotov, arme pneumatice, arme albe. Declarația a fost făcută de către autoritățile din Procuratură.

(UPDATE 11.38) Prim-ministrul Azarov a avertizat că vor fi trași la răspundere penală cei care vor fi găsiți vinovați de blocarea activității instituțiilor de statului.

(UPDATE 10.54) La Kiev, după represiunea și asaltul Euromaydan din apropierea Administrației Prezidențiale, au dispărut peste 30 de persoane. În această dimineață, 4 decembrie, lista persoanelor dispărute a fost completată, astfel fiind înregistrate cel puțin 33 de tineri, printre care o fată și activiști de 18 ani.

(UPDATE 10.45) "Berkut" a blocat străzile adiacente clădirii Cabinetului de miniștri. Protestatari care erau încă de aseară în apropierea sediului, au fost mutați din strada Sadovaia. Intrările în stradă au fost blocate de autobuzele "Berkut"-ului, dar și cordonane de polițiști.

(UPDATE 10.37) Ședința de la Rada Supremă nu va avea loc. Rîbak a declarat ședința închisă imediat după ce aceasta a fost deschisă. "Având în vedere situația din țară, declar ședința închisă. Următoarea va avea loc mâine, 5 decembrie", a spus speakerul Radei Supreme.

(UPDATE 10.26) Partidul Regiunilor, aflat la putere în Ucraina, a acuzat opoziția de pregătirea unei lovituri de stat. ‘Evenimentele dramatice din ultimele zile au demonstrat în mod clar intențiile criminale ale forțelor de opoziție și dorința lor de a proceda la o preluare a puterii prin forță. Acțiuni punctuale lansate la ordinul direct al liderilor opoziției pot fi considerate drept lovitură de stat’, se afirmă într-un comunicat al Partidului Regiunilor, difuzat marți seara.

(UPDATE 10.18) 500 de oameni au ieșit în stradă în apropierea Parlamentului, pentru a-l susține pe Președintele Ucrainei Viktor Ianukovici.


(UPDATE 09.59) Violențe provocate de trimișii celor de la putere. Imaginile video surprind câțiva așa numiți protestatari în timp ce trec ușor de coloanele formate de "BERKUT", după care la fel de ușor revin în rândul manifestanților.

(UPDATE 09.46) În Kiev a apărut o statuetă a revoluționarului ucrainean. Aceasta este din gips și este amplasată în apropiere de Casa Sindicatelor, Piața Independenței.


(UPDATE 09.32) În timp ce protestatarii blochează Administrația Prezidențială, președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, care este într-o vizită oficială în China, vizitează Armata de Teracota a împăratului Qin Shi, expusă la muzeu. Totodată, opoziția a anunțat că va picheta Administrația Prezidențială de la Kiev zilnic de la 07:00 la 20:00.

(UPDATE 08.59) Nouă tineri au fost condamnați de un tribunal din Kiev la 2 luni de detenție. Aceștia au fost acuzați de organizarea revoltelor în masă din 1 decembrie, pe strada Bankovoi în apropierea administrației prezidențiale.

(UPDATE 08.45) NATO a condamnat utilizarea forței împotriva manifestanților pro-europeni din Ucraina și a fãcut apel la dialog între putere și opoziție. La Kiev, mii de oameni au rămas și noaptea trecută în Piața Independenței. Ucrainenii speră că revolta lor va aduce o schimbare reală în destinul politic al țării. Și asta chiar dacă moțiunea opoziției a eșuat, iar guvernul pro-rus rămâne la putere. Astăzi, cabinetul de la Kiev se va reuni în sesiune de urgență. În același timp, o delegație ucraineană va merge la Bruxelles, iar alta la Moscova.

Studenții ucraineni care au fost bătuți vor da oamenii legii în judecată pentru tentativă de omor. Declarația a fost făcută de către reprezentantul studenților, Ruslana Lîshîciko.

VEZI Protestele din Ucraina – 3 decembrie

Potrivit acesteia, juriștii care colaborează în grup pe marginea acestui caz, susțin că vor ajuta victimele să completeze declarații prin care să denunțe tentativele de omor.

(UPDATE 07.40) Dis-de-dimineață, protestatarii au blocat intrarea în clădirea Guvernului.

Foştii preşedinţi ai Ucrainei, Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko, au discutat la o întâlnire despre manifestaţiile de la Kiev, convenind asupra faptului că actualul Guvern ar trebui să-şi dea demisia, scrie ziarul ucrainean Segodnya în pagina electronică, potrivit Mediafax.

Ei au apreciat că acţiunile autorităţilor de la Kiev au provocat o criză politică acută în Ucraina. "Cauza acestei crize este soluţionarea inconsecventă a problemei privind integrarea europeană şi anume, refuzul de a semna, la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi neanunţarea acestei decizii din timp", a declarat primul preşedinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk (1991-1994).

"Vrem ca în ţară să fie pace şi linişte, să fie asigurate relaţiile strategice cu alte state, inclusiv cu Rusia. Sperăm că puterea va auzi dorinţele poporului", a adăugat Kravciuk, susţinut de Kucima (preşedinte al Ucrainei în perioada 1994-2005) şi Iuşcenko (2005-2010).

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici a renunţat, săptămâna trecută, la negocierile Ucrainei în vederea semnării acordului de asociere cu UE. Această decizie a dus la organizarea unor manifestaţii proeuropene în mai multe oraşe din Ucraina. Ulterior, forţele de ordine au intervenit în Piaţa Independenţei din Kiev, unde aproximativ 1.000 de manifestanţi rămăseseră în urma protestelor de vineri.

MENȚIONĂM CĂ: Din data de 21 noiembrie, manifestații de amploare au loc în Ucraina în urma deciziei guvernului de a suspenda procesul de asociere la Uniunea Europeană. La 1 decembrie, circa 500.000 de protestatari proeuropeni s-au adunat în centrul capitalei ucrainene pentru a cere ca autoritățile să revină asupra deciziei lor. Manifestația a degenerat în confruntări violente cu scutierii, mai mulți protestatari preluând controlul asupra unei părți a primăriei și a Casei sindicatelor. În urma violențelor, au fost răniți 190 de manifestanți, 149 de polițiști și aproximativ 50 de jurnaliști, potrivit celui mai recent bilanț, dat publicității marți. Tot marți, manifestanții au continuat să blocheze accesul în sediul guvernului, la fel ca în zilele precedente.

Ei cer demisia premierului Mykola Azarov și a președintelui Viktor Ianukovici, pe care îi acuză de eșecul procesului de integrare europeană și de colapsul economic al țării.

Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a respins marți o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Mykola Azarov și care ar fi dus la demisia cabinetului de miniștri. Cu toate acestea, mobilizarea din stradă nu a încetat, în unele regiuni din vestul țării fiind declanșate greve generale în mai multe sectoare.

sursa: censor.net.ua

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *