CSI / Rusia

Protestele din Ucraina – 3 decembrie

19:45: UE taxează dur demogogia lui Ianukovici.

19:20 Parlamentul Poloniei este extrem de îngrijorat de criza politică din Ucraina și a cerut de la statele UE să "adopte o decizie, care va întări societatea din Ucraina" – simplificarea regimului de Vize, burse pentru tineri, schimburi culturale și științifice.

Deputații polonezi au condamnat folosirea excesivă a forței împotriva protestatarilor și celor care urmăreau evenimentele din Kiev. 

Seimul polonez (Parlament) cere protestatarilor să nu recurgă la violențe și vrea ca opoziție și puterea să ajungă la un consens privind integrarea europeană.

18:20 Tătarii din Crimea condamnă acțiunile Guvernului și cer demiterea lui Azarov.

18:00 Protestararii care au blocat cu mașinile clădirea Guvernului vor fi cercetați penali, după ce autoritățile le-au deschis dosare.

17:55 Opoziția ucraineană nu a știut ce să facă după ce le-au lipsit în jur de 40 de voturi în Rada Ucraineană pentru a-l demite pe Azarov. 

După ce mare majoritatea a protestatorilor s-a îndreptat spre Președinție, ea fiind goală, după plecarea lui Ianukovici în China, nimeni nu a știu ce să facă mai departe, anunță Liga.net

Liderilor opoziției au fost criticați că au creat mai multe "maidanuri" mici. "Vă lipsește strategia politică", au reacționat ei.

17:35 Liderii opoziție au intrat în președinție pentru negocieri

Conform estimărilor de la ora 17:25, în KIEV sunt peste 50 000 de persoane care protestează.

(UPDATE 16.22) Autoritățile de la Kiev deschid dosare celor care au blocat accesul către clădirea Guvernului. 15.000 de protestatari au blocat strada Bankova.

(UPDATE 15.36) Protestatarii s-au aliniat în coloane și au pornit spre administrația prezidențială pentru a cere președintelui Ianukovici demisia Guvernului și declanșarea alegerilor anticipate.

Jurnaliștii care transmit din inima protestelor sunt îmbrăcați în veste speciale pe care este înscripționat "PRESA". Acțiunea vine ca o metodă de a preveni violența asupra corespondenților.

(UPDATE 15.00) Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei, în perioada 25-26 noiembrie a semnat o serie de contracte pentru a achiziționa muniție în valoare de 5,9 milioane de dolari. Doar 186 de deputaţi au susţinut textul, propus de trei grupuri ale opoziţiei, în timp ce, pentru a fi aprobată, moţiunea avea nevoie de 226 de voturi. Partidul Regiunilor, aflat la putere în Ucraina, nu a participat la vot.

VEZI GALERIE FOTO CU EVENIMENTELE DIN KIEV

(UPDATE 14.50) Azarov s-a întâlnit cu vice-premierul Rusiei, Dmitri Rogozin. Oficialul rus a menționat că cele două țări au discutat despre restabilirea cooperarii multilaterale. "La Kiev cerul este senin", a scris Rogozin pe Twiter.



(UPDATE 14.41) 133 de autocare pline cu protestatari din Lvov s-au pornit spre Kiev pentru a participa la protestele din centrul capitalei Ucrainei.

(UPDATE 14.07) Opoziția se îndreaptă către Administrația Prezidențială pentru a cere demisia Guvernului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate în țară. Cinci protestatari sunt ținuți sub paza poliției într-un salon de spital. În salon au acces doar medicii și oamenii legii, care îi interviezează pe manifestanți. Avocații protestatarilor reținuți nu au acces în salon.

(UPDATE 13.35) Rada Supremă nu a găsit suficiente voturi pentru a demite Guvernul lui Azarov de la Kiev. Pentru au votat 186 de deputați. Opoziția a blocat tribuna centrală a Radei Supreme, motiv pentru care speakerul Rîbak a anunțat o pauza. În Piața Independenței s-au adunat la acest moment aproximativ 20.000 de persoane, scrie presa rusă. Protestatarii din Piața Independenței l-au huiduit pe prim-ministru Azarov în timp ce acesta își susținea discursul la ședința Radei Supreme.

(UPDATE 13.33) Ucraina a ajuns deja la un acord cu Rusia pentru restabilirea cooperării între țări. Anunțul a fost făcut de către premierul ucrainean Nicolei Azarov, la ședința Radei Supreme. "Pe bune am stabilit cu autoritățile de la Moscova că vom restabili formatul de cooperare tripartită. UE ar trebui să ia în considerare și condițiile invocate de Rusia", a spus Azarov.

(UPDATE 13.29)
Opoziția a anunțat că, în cazul în care demiterea Guvernului se va finaliza cu un eșec, aceasta va cere administrației președintelui de a demite Executivul. "Dacă în Parlament nu va fi votată demisia Guvernului, atunci noi ne vom adresa către administrația președintelui cu cererea de a fi demis Guvernul lui Azarov, la fel ca si presedintele Ianucovici. Totodată, vom cere alegerile parlamentare și prezidențiale", a spus un ministru din opoziție.

(UPDATE 13.19) În toate școlile din regiunea Ternopil s-a anunțat concediu spontan: profesorii se alătură protestatarilor. Prin urmare, elevii din clasele 5-11 vor fi trimiși acasă. Aceștia vor lipsi de la școală până în data de 6 decembrie. Administrația școlilor din Termopil și cadrele didactice ies la proteste.
 
(UPDATE 13.12) Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland pleacă la Kiev. Oficialul european ar putea ajunge în Ucraina chiar astăzi, 3 decembrie. Scopul vizitei este de a rezolva conflictul din stradă, în special, de a se întâlni cu liderii parlamentari, prim-ministrul  Ucrainei, Ministru al Afacerilor Externe și alți înalți oficiali.

(UPDATE 13.08) Premierul Ucrainei, Azarov a venit la ședința Radei Supreme. Acesta este însoțit de miniștrii săi. Rîbak a continuat ședința Radei.

(UPDATE 12.56) Liderul opoziției Iulia Timoșenko va continua greva foamei împotriva eșecul de integrare europeană și în semn de sprijin pentru EuroMaidan. Fostul premier refuză deja a noua zi să mănânce.

(UPDATE 12.00) Rada cere întrunirea completă a Cabinetului de miniștri. Decizia a fost susținută de votul a 368 de deputați.

(UPDATE 11.53) Deputaților din Partidul Regiunilor le-au fost confiscate cartelele de vot. Anunțul a fost făcut de către un deputat din opoziție pe pagina sa de Facebook. “Fiți atenți: cutia cu cartonașe ale celor din Partidul Regiunilor este goală. Asta înseamnă că le-au fost luate. Acești sclavi au dat cartonașele și stau fricoși și negri la față”, se arată în postarea pe internet.




(UPDATE 11.42)
Radă a început audierea propunerii de demisie a Guvernului şi a votulului de neîncredere pentru Azarov. Despre această a comunicat speakerul Radei de la Kiev, Vadimir Ribac. Acesta a spus că 166 de deputaţi au înaintat propunerea de demisie a Guvernului.

Speakerul a menţionat că Guvernul urmă să prezinte un raport, înainte de a fi dezbătută propunerea de demitere a Guvernului Azarov.
Reprezentanţii guvernului Nu s-au prezentat la adunările Radei. “Noi am invitat cabinetul de miniştri, însă, au ignorant invitaţia, şi nu s-au prezentat”, a zis speakerul. Acesta a menţionat că înaintarea votului de neîncredere fără audierea Guvernului este interzisă prin lege. Opoziţia insistă că problema “demisia Guvernului” să fie examinată de urgenţă.

(UPDATE 10.59) Un cordon format din oamenii legii au înconjurat clădirile administrative ale Radei Supreme și a Cabinetului de Miniștri, în această dimineață. Aceștia nu aveau mijloace speciale de protecție.

"Cei care au format lanțul nu au asupra lor arme", a spus șeful poliției ucrainene. În Kiev, potrivit poliției marți dimineață, situația era relativ calmă. În același timp, presa scrie că pe strada Institutkaia lângă Maidanul Independenței și Administației președintelui, polițiști practic nu sunt. Pentru a proteja clădirea Parlamentului, cu excepția "Berkut-ului", au fost antrenate fortele speciale din Crimeea. Aceștia sunt îmbrăcați în costume de camuflaj de culoare portocalie.


(UPDATE 10.05) Rada ucraineană dezbate la acest moment demiterea actualului guvern.(UPDATE 09.49) Protestatari au pornit de la Maidan spre Parlament cerând demisia Guvernului. În fața clădirii sunt câteva rânduri de soldați Berkut, care blochează protestatarii. La acest moment în fața protestatarilor țin discursuri activiștii și politicienii.

Iuri Luțenko a îndemnat poliția să susțină Ucraina. Protestatarii scandează "Slavă Ucraina", "Poliția este cu poporul".

Live streaming video by Ustream

(UPDATE 09.06) Trei Trei forţe politice din Ucraina negociază în aceste momente crearea unui Guvern interimar care să preia conducerea ţării, după ce Cabinetul de miniştri condus de premierul Nicolai Azarov va fi trimis în demisie. Despre aceasta a comunicat reporterul Radio Ucraina, Nadejda Bancik, în cadrul unei intervenţii.


"În centrul Kievului este linişte. Nu au fost încercări noi de a ocupa instituţiile statului. Totuşi, Guvernul este în continuare blocat de 50 mii de
prtotestatari. Dacă Rada Supremă va vota mâine pentru a fi demis Guvernul, preşedintele Victor Ianukovici va semna decretul", a comunicat NadejdaBancik.

(Știre inițială) În Ucraina continuă protestele după refuzului președintelui Viktor Ianukovici de a semna Acordul de Asociere cu UE.

Un reportaj FOTO despre "Ștabul Revoluției – protestarii care au ocupat clădirea Consiliului Municipal Kiev, mențin ordinea și se pregătesc să rămână acolo.

Planurile 3 decembrie

Opoziția cheamă protestatarii să vină mâine pentru a bloca în continuare clădirea Guvernului.

Coloana va fi formată începând cu ora 07:30 pe Maidan.

La ora 10 va începe ședința plenară a Radei din Ucraina, în care urmează a fi dezbătut proiectul privind votul de neîncredere față de guvern, care se poate termina cu demitera cabinetului condus de Azarov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *