Punctualitatea – o regulă esențială din Codul bunelor maniere
Timpul este cea mai de preț avere a unui om, de aceea punctualitatea trebuie să fie un obicei cultivat de la vârste fragede. Dacă realizezi cât de important este să fii punctual/ă, să înveți cum să-ți organizezi timpul în mod profitabil și să te asiguri că ții cont de orele stabilite, îți vei da seama că economisești mult timp. Astfel, pentru a evita haosul cotidian trebuie să fim punctuali în tot ceea ce facem.
La prima vedere, ar părea o cerință extrem de simplă de dus la îndeplinire; nu trebuie decât să-ți organizezi bine timpul și să-ți iei o marjă de 10-15 minute, pentru eventualele situații neprevăzute. Nu pare foarte dificil; cu toate acestea însă, pentru multe persoane pare să fie o problemă.
Ludovic al XVIII-lea spunea că „punctualitatea este politețea regilor”, de aceea este bine să vă amintiți cât mai des de acest proverb. Foarte multe aspecte pot depinde de cât sunteți de punctuali; în principal, este vorba despre imaginea voastră și mesajul pe care-l transmiteți celorlalți. Pe termen lung, acest lucru va avea impact negativ atât asupra relațiilor voastre personale și profesionale, cât și asupra respectului de sine.
Dacă la o întâlnire în oraş eticheta cere să veniţi cu cinci, zece minute înainte de ora stabilită, atunci când mergeţi în vizită, acasă, este recomandat să întârziaţi cu cinci, zece minute, pentru a lăsa gazdei un moment de respiro. De asemenea, trebuie să reţineţi că persoana punctuală transmite un mesaj puternic de respect, de maturitate şi de politeţe.
Dacă, totuși se întâmplă să întârziați este politicos să anunțați printr-o convorbire telefonică sau un mesaj. Dacă știți cu siguranță că nu veți respecta o programare, este politicos să telefonați și cu scuzele de rigoare să anunțați.
Am certitudinea că fiecare persoană care se impune să obţină un rezultat pozitiv va ajunge la performanţe frumoase. Important este să fiţi exigenţi cu voi, înşivă, şi să vedeţi mai rar paiul din ochiul altuia.
Programul de dezvoltare a personalității la Centrul de dezvoltare personală „ABeZe” (ore individuale și în grup, pentru copiii de la 5 ani și adulți): bune maniere, ore de dicţie, artă decorativă, limba engleză, ședințe individuale la psiholog, pregătirea copiilor pentru școală.
Dorina Arsene,
lector de bune maniere
Tel. 068.210.006
e-mail: sme.abeze@gmail.com
web: abeze.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!