CSI / RusiaRăzboiUcraina

Punctul în care lui Putin îi va fi imposibil să continue războiul din Ucraina. Analiza unui important ziar financiar

Dacă veniturile din export ale Rusiei scad la 350 de miliarde de dolari, este puțin probabil ca Putin să continue războiul în Ucraina, scrie politologul Kirill Rogov în Financial Times.

Rusia a avut aproximativ aceleași venituri din export în 2015 și 2020. Cu un preț mediu anual al petrolului Brent de 47 de dolari pe baril, țara a primit venituri din comerțul exterior de 330-340 de miliarde de dolari.

În ultimul deceniu, venitul mediu anual din export al Rusiei a fost de aproximativ 430 de miliarde de dolari, cu un preț mediu al petrolului de 67 de dolari pe baril. În 2022, veniturile au crescut la 590 de miliarde de dolari.

Anul acesta, se estimează că această cifră va fi de aproximativ 460 de miliarde de dolari. Venituri suplimentare de până la 200 de miliarde de dolari acoperă acum costurile războiului. Dacă acesta va dispărea, Rusiei îi va fi dificil să finanțeze războiul, crede expertul.

Spre deosebire de anii de dinainte de război, bugetul rus încă mai suportă povara cheltuielilor sociale mari, spune Rogov. Versiunea conform căreia Putin nu poate opri acest război fără să-și piardă puterea este numită incorectă. Expertul crede că președintele rus va opri războiul dacă simte că își pierde legitimitatea în rândul rușilor.

Chiar dacă vorbim despre o retragere voluntară a trupelor din teritoriile ocupate de Moscova începând din februarie 2022, majoritatea rușilor vor simți o mare ușurare, iar fracțiunea fanaticilor susținători ai războiului poate fi ușor înăbușită, conchide expertul.

În 2022, veniturile din exporturile de hidrocarburi s-au ridicat la aproximativ 41,6% din veniturile totale ale bugetului federal rus. Aceasta înseamnă că economia Rusiei și bugetul de stat depind în mare măsură de prețurile petrolului și gazelor.

Dependența bugetului rus de prețul petrolului și gazelor este foarte mare. Veniturile din exporturile de petrol și gaze reprezintă principala sursă de venituri la bugetul federal. În 2022, acestea s-au ridicat la aproximativ 20 de trilioane de ruble, ceea ce reprezintă mai mult de două ori veniturile din impozitele pe venitul persoanelor fizice și juridice.

Prețurile la petrol și gaze afectează dimensiunea deficitului bugetar. Cu cât prețurile la petrol și gaze sunt mai mari, cu atât bugetul primește mai multe venituri și deficitul este mai mic. În 2022, deficitul bugetar rusesc s-a ridicat la 1,6 trilioane de ruble, adică cu 1,2 trilioane de ruble mai puțin decât în ​​2021.

Prețurile la petrol și gaze afectează cursul de schimb al rublei. Cu cât prețurile la petrol și gaze sunt mai mari, cu atât rubla se întărește mai mult.

Sancțiunile impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au dus la scăderea prețurilor la petrol și gaze. Ca urmare, veniturile din exportul de hidrocarburi ale Rusiei au scăzut, ducând la o creștere a deficitului bugetar și o slăbire a rublei.

Pe termen lung, Rusia încearcă să reducă dependența bugetului său de prețurile petrolului și gazelor. Pentru a realiza acest lucru, guvernul rus implementează o serie de măsuri care vizează dezvoltarea altor sectoare ale economiei, precum turismul, agricultura și producția. Cu toate acestea, pe termen scurt, dependența bugetului rus de prețurile petrolului și gazelor va rămâne ridicată. Acest lucru se datorează faptului că Rusia este un mare producător și exportator de hidrocarburi, iar aceste mărfuri ocupă un loc important în economia mondială.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *