CSI / Rusia

Putin l-ar fi demis pe unul dintre cei mai capabili comandanți ruși din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin l-ar fi demis pe general-colonelul Mihail Teplinski, considerat unul dintre cei mai capabili comandanți ai forțelor de invazie rusești din Ucraina, afirmă serviciile de informații britanice.

În ultima sa evaluare privind războiul declanșat de Putin în data de 24 februarie 2022, ministerul britanic al Apărării notează că Teplinski a fost demis probabil din funcția de comandant operațional din Ucraina.

Teplinsk a fost ofițerul responsabil de supervizarea retragerii trupelor rusești de pe malul de vest al râului Nipru în luna noiembrie, operațiune care, în pofida zvonurilor apărute pe canalele de Telegram din Rusia privind o degenerare în panică, a fost încheiată cu succes și fără pierderi semnificative.

Teplinski a fost lăudat în Rusia ca un comandant capabil și capabil, ministerul britanic al Apărării notând de asemenea că deocamdată nu este clar dacă acesta și-a păstrat funcția de comandant al trupelor VDV, Forțele Aeroportate ale Rusiei.

Ministerul britanic afirmă că demiterea sa din funcție ar putea avea legătură cu sarcinile care au fost trasate trupelor aeropurtate ruse, acestea fiind adesea folosite pentru a apăra poziții care în mod tradițional le sunt alocate unităților de infanterie mecanizată.

„Demiterea lui Teplinski este probabil un alt simptom al diviziunilor continue din rândul comandamentului superior al operațiunii Rusiei în contextul în care generalul Valeri Gherasimov încearcă să își impună autoritatea personală asupra campaniei”, conchide ministerul Apărării de la Londra.

Generalul rus a comandat trupe de elită „denaturate”

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite nota încă de la jumătatea lunii mai a anului trecut că forțele rusești au rămas fără rezerve și au început să amestece soldați cu pregătiri diferite, catalogând drept „șocantă” denaturarea trupelor aeropurtate, una dintre forțele de elită ale Rusiei.

„Denaturarea unităților aeropurtate de elită cu mercenari este șocantă și ar fi cel mai clar indiciu de până acum că Rusia și-a epuizat rezervele disponibile de efective pregătite pentru luptă”, nota pe 15 mai ISW, precizând de asemenea că inclusiv mercenari ai grupării Wagner au fost alocați trupelor aeropurtate pentru a înlocui pierderile suferite.

Forțele Aeropurtate ale Rusiei au fost în centrul unora dintre cele mai mari eșecuri înregistrate de trupele de invazie ale Moscovei, inclusiv în tentativa nereușită de a captura aeroportul Hostomel de lângă Kiev în primele zile ale războiului.

Însă analiștii militari pun o mare parte a eșecurilor înregistrate de către acestea ulterior pe utilizarea greșită a trupelor de elită, acestea fiind aruncate în misiuni mai potrivite pentru trupele de infanterie ce beneficiază de sprijinul blindatelor.

Luptele din Ucraina au arătat de asemenea că puținele blindate alocate trupelor aeropurtate sunt extrem de vulnerabile pe un câmp de luptă modern, fiind scoase ușor din acțiune de trupele ucrainene cu pierderi ridicate în rândul forțelor de invazie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *