R. Moldova a solicitat statelor membre OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării
Prezentând declarația, reprezentantul permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE a menționat că prin Declarația finală a Summitului OSCE de la Istanbul din 1999, statele participante au stabilit obligația de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, accentuând că acest proces, care inițial a înregistrat un progres notabil, ulterior a fost suspendat, iar așa-numitul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) a continuat să se afle ilegal, fără acceptul țării-gazdă, pe teritoriul Republicii Moldova.
"Necesitatea de a asigura paza stocurilor de muniţii de la Cobasna, care trebuie să fie evacuate şi lichidate, sau încercările de a face o legătură între GOTR şi trupele ruse de pacificare sunt tertipuri de justificare inacceptabile", a declarat ambasadorul Osipov.
Referindu-se la evoluţiile curente în materie de securitate, Victor Osipov a abordat problema creşterii numărului de exerciţii militare, efectuate de GOTR şi de formaţiunile paramilitare transnistrene în 2017 și în primele 6 luni ale anului curent. Reprezentantul permanent al Republicii Moldova a descris această intensitate a exerciţiilor ca fiind caracteristică pregătirii unor operaţiuni militare şi a declarat că de la structurile OSCE se aşteaptă aprecierea corespunzătoare şi aplicarea mecanismelor de Avertizare Timpurie (Early Worning).
În final, ambasadorul Victor Osipov a subliniat importanţa reducerii nivelului de tensiune în regiunile de conflict şi a chemat toate statele participante la OSCE să susţină în cadrul Adunării Generale a ONU iniţiativa autorităţilor moldoveneşti privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.
Timpul.md