Politică

Radu Marian, revoltat de ”insinuările” comuniștilor: „Cuiva din opoziție îi e frică că aceste gaze ar putea fi furate? Unicii care pot fura aceste gaze naturale sunt rușii”

Vicepreședintele Comisiei economie buget și finanțe, Radu Marian a venit luni, 12 decembrie, în plenul Legislativului, cu o replică dură la adresa deputaților BCS, care au insinuat că rezervele de gaz stocate în Ucraina ar putea fi furate. Deputata comunistă Diana Caraman a repetat „temerile” lui Putin de săptămâna trecută, potrivit cărora autoritățile ruse „trebuie să se clarifice” în privința gazelor „rusești” depozitate de Republica Moldova în Ucraina.

„În societate au apărut foarte multe întrebări cu privire la faptul că depozităm gaze în depozitele din Ucraina, România. Vrem să știm care este prețul pe care îl achităm pentru păstrarea acestui gaz și dacă a fost inclus în credit”, l-a întrebat în limba rusă deputata Caraman pe ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, care a prezentat în Parlament modificări la Legea bugetului de stat pentru anul curent, ca urmare a majorării capitalului social al SA „Energocom”, realizată în lunile septembrie-noiembrie în baza deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale, scrie Ziarulnational.

Ministrul Finanțelor a explicat că e vorba de două acțiuni separate: „Una ține de capitalizarea „Energocom” cu 5,7 miliarde de lei și alta de majorarea a alocării dintr-un împrumut BERD pentru a asigura securitatea energetică”.

Caraman a concluzionat că „Energocom” tot solicită sume de bani, dar nu explică pe ce sunt cheltuite acestea.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, a intervenit în discuție și a solicitat opoziției să înceteze „insinuările”.

„Eu vreau să mă refer la insinuări cu privire la stocarea gazelor naturale în Ucraina, pentru că devin ridicole. Trădează o cunoștință elementară a modului cum funcționează lucrurile. Da, noi stocăm gaze naturale și în România, și în Ucraina. Aceste gaze se stochează sub sute de metri de pământ, argilă, nisip, care sunt în afara oricărui pericol și sunt stocate în apropiere de R. Moldova. Cuiva din opoziție îi e frică că aceste gaze ar putea fi furate? Unicii care pot fura aceste gaze naturale sunt rușii. Dacă o să ajungă vreodată, dar nu vor ajunge niciodată, pentru că Ucraina o să se apere și pe ei, și pe noi. Hai să încetăm aceste insinuări”, a răbufnit Marian.

Menționăm că dictatorul rus Vladimir Putin, s-a arătat nemulțumit de faptul că autoritățile de la Chișinău au făcut rezerve de gaze, pe care le depozitează în Ucraina. Astfel, președintele rus a cerut Ministerului Energeticii de la Moscova să se clarifice cu această chestiune. „Dar eu nu înțeleg de ce o parte din gaze, ei spun că sunt gaze moldovenești, dar e vorba de volume primite de la noi, le păstrează pe teritoriul Ucrainei”, a precizat la finele săptămânii trecute Putin.

Menționăm că Republica Moldova a cumpărat peste 230 de milioane de metri cubi de gaze cu banii jos, pe care le-a depozitat în Ucraina și România. Acest volum ar fi suficient pentru consumul în două luni de iarnă. Astfel, Chișinăul a cedat Transnistriei întreg volumul de 5,7 milioane de metri cubi de gaze livrat zilnic de „Gazprom”, în schimbul energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *