Răspuns unui ex-viceministru de interne: colonelul şi prezervativul
Aceasta a declarat într-o emisiune televizată din 6 decembrie 2013, postului Publika TV, ex-viceministrul de interne, colonel Ghenadie Cosovan.
Cel mai „tare” colonel
Ne-a răspuns afirmativ.
– Am şi eu prezervativ…
– Doar că n-am…ce pune-n el!
Consumul şi dependenţa de droguri generează una dintre cele mai mari îngrijorări ale societăţii contemporane, iar autorităţile statului ar trebui să se afle de aceeaşi parte a baricadei cu societatea civilă. Cu regret, însă, constat că buna colaborare cu actuala conducere a Republicii Moldova în interesul public rămâne în continuare un vis frumos.
Începând cu aprilie 2011 până în prezent, Centrul Internaţional Antidrog a înaintat diferitor instituţii publice şi autorităţi locale din Republica Moldova numeroase propuneri şi solicitări referitor la stabilirea unor colaborări în domeniul prevenirii consumului de droguri, dar majoritatea acestora au rămas fără răspuns. Este greu de înţeles de ce autorităţile din Republica Moldova desconsideră eforturile întreprinse de unele ONG-uri în lupta împotriva acestui flagel, chiar şi prin activităţi de distribuire a seringilor şi prezervativelor. Mai mult decât atât. Uneori, colaboratorii societăţii civile intră în contact direct cu o serie de probleme serioase, care includ şi ameninţări din partea traficanţilor.
Paradoxal, dar atunci când tinerii moldoveni îşi macină creierii şi se autodistrug, apelând la prafuri şi pastile pentru a-şi „provoca” optimismul artificial şi iluzia menţinerii autocontrolului, persoanele arestate pentru infracţiuni legate de traficul de droguri sunt eliberate de instanţe pe bandă rulantă. Corupţia din Republica Moldova la nivelul vameşilor, poliţiştilor şi sistemului judiciar rămâne un subiect îngrijorător, fapt care a determinat ca ţara noastră să aibă la majoritatea categoriilor de droguri consum crescut mult peste media europeană, precum şi de creştere a crimei organizate.
Sunt ferm convins, că obstacolele la nivelul colaborării între autorităţile Republicii Moldova şi ONG-urile care activează în cadrul aceluiaşi domeniu pentru realizarea unui scop comun, trebuie înlăturate. Este inexplicabil faptul ca, în materie de prevenire şi intervenţie, autorităţile statului să nu sprijine (măcar verbal) activităţile societăţii civile, care constituie temelia unei democraţii funcţionale.
Mircea GRECU,
Preşedintele Centrului Internaţional Antidrog
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!