Actualitate

Războiul din Karabah pare să se fi încheiat. Pașinian a fost de acord la concesii radicale, forțele de menținere a păcii ruse vor intra în regiune, armenii distrug clădirea guvernul din Erevan / HARTĂ

Armenia și Azerbaidjanul, prin medierea Rusiei, au fost de acord să pună capăt războiului din Nagorno-Karabakh începând cu miezul nopții, 10 noiembrie. Acordul a fost semnat prin link video de către președinții Rusiei și Azerbaidjanului, Vladimir Putin și Ilham Aliyev; Primul ministru armean Nikol Pașinian a lipsit. Cu toate acestea, Pașinian a fost cel care a anunțat prima dată acordul: pe Facebook a apărut o postare care a fost de acord cu un acord „ca urmare a unei analize profunde a situației militare <…> și bazată pe credința că aceasta este cea mai bună soluție în situația actuală”.

„Analiza situației militare” – cu adevărat dificilă pentru forțele armene – și textul tratatului arată că acest tratat poate salva de facto nerecunoscuta republică. Putin a spus că acordul „va aduce beneficii tuturor”.

Principalele puncte ale acordului:

Pacificatorii ruși sunt desfășurați pe linia de contact.

Karabahul armean nu încetează din punct de vedere fizic, dar statutul său viitor nu este deloc menționat în tratat.

Armenia trebuie să revină la controlul teritoriilor Azerbaidjanului care nu făceau parte din regiunea sovietică Nagorno-Karabakh și pe care le-a confiscat la începutul anilor ’90. Transferul acestor zone, încă ocupate de forțele armene, în Azerbaidjan ar trebui să aibă loc între 15 noiembrie și 1 decembrie.

De fapt, teritoriul Republicii Nagorno-Karabakh nerecunoscute va fi redus în detrimentul regiunilor ocupate de trupele azere în timpul războiului din 2020. Printre altele, se pare că armenii pierd unul dintre principalele (din punct de vedere strategic și simbolic) orașe din Karabakh – Shusha, care a fost ocupat de azeri în perioada 7-9 noiembrie.

Capitala Karabakhului armean, Stepanakert, care se află la 10 kilometri de Shushi, va rămâne de fapt sub controlul armenilor. Acesta va fi conectat la Armenia printr-un coridor (coridorul Lachin), care va fi, de asemenea, păzit de forțele de menținere a păcii ruse.
În schimb, Azerbaidjanul va primi același coridor protejat de Rusia către regiunea Nakhichevan – enclava sa, separată de teritoriul principal al Azerbaidjanului de teritoriul Armeniei.

Părțile au convenit că refugiații se pot întoarce în toate țările; judecând după faptul că teritoriile azere sunt returnate la Baku, vorbim despre revenirea azerbaidjanilor în partea armeană a Karabahului; înainte de războiul din anii 1990, o minoritate azeră locuia în Karabah. Procesul de returnare trebuie să aibă loc cu participarea ONU.

Va fi creat un „centru al forțelor de menținere a păcii”, la activitățile cărora, așa cum a spus Aliyev, va lua parte principalul aliat al Azerbaidjanului, Turcia. Faptul că Ankara a participat la pregătirea tratatului este demonstrat de faptul că primele zvonuri despre sfârșitul iminent al războiului din Karabakh au început să circule în Turcia.

Din textul tratatului nu este clar ce drepturi va exista enclava armeană din Karabakh. Aliyev a declarat că „le-a oferit [armenilor] autonomie, dar ei doreau independență”. – Ce spui acum, Pașinoan? El a întrebat în adresa sa națiunii. "Karabakh este al nostru!" – și-a terminat discursul.

Acordul este încheiat pentru o perioadă de cinci ani (cu posibilitatea prelungirii dacă niciuna dintre părți nu își declară retragerea din acord). 

PROTESTE VIOLENTE LA EREVAN


Parlamentul Armeniei se află sub controlul „gloatei”

După declarația lui Pașinoan despre o „decizie extrem de dureroasă”, au început proteste violente la Erevan. Sute de protestatari au ieșit pe străzile orașului, care s-au adunat în fața clădirii guvernului armean și au spart cordonul de securitate, spărgând ferestrele și distrugând interiorul. Protestatarii au strigat înjurături la primul ministru, apoi s-au îndreptat către conacul său. Canalele Telegram îi îndeamnă pe locuitorii din Erevan să iasă pe străzile orașului. În ajun, 17 partide de opoziție din Armenia au cerut demisia voluntară a lui Pașinian și transferul puterii către un organ de conducere temporar până la încheierea ostilităților.

În acest context, surse armene și președintele azer Aliyev au raportat că Pașinian ar fi refuzat să semneze declarația trilaterală în ultimul moment. Nu se știe dacă această semnătură va apărea în viitorul apropiat, având în vedere că a început o criză politică în Armenia, cauzată de dezacordul multor cetățeni cu „predarea”. Mai târziu, Pașinian a intrat în direct pe Facebook și a declarat că nu are altă opțiune decât să semneze pacea. El a promis că va raporta detaliile în zilele următoare.

Potrivit unor rapoarte, forțele de menținere a păcii rusești au intrat deja în Karabah, dar aceste informații nu au fost încă confirmate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *