(REACȚII) Procedurile de reţinere a lui Filat generează suspiciuni privind interesele procurorului general
Grabă cu care s-au desfăşurat procedurile care au dus la reţinerea fostului premier moldovean Vlad Filat a generat numeroase întrebări şi suspiciuni în legătură cu interesele care stau în spatele deciziei procurorului general din Republica Moldova.
"Este una din expresiile situaţiei critice prin care trece Republica Moldova astăzi. Neîncrederea în instituţii şi în statul de drept este o problema de fond, se datorează multor factori, în primul rând politizării formale a instituţiilor care ţin de funcţionarea statului de drept din R.Moldova.
După câte cunoaşteţi, ei împart politic conducerea Parchetului, a Ministerului de Interne, a serviciilor de informaţii. Aşa că premisa de la care se pleacă generează suspiciune", a comentat Cristian Diaconescu pentru Ziare.com.
În al doilea rând, fostul ministru de Externe a subliniat "influenţă extraordinară a oligarhilor de tot felul", atât pe plan politic, cât şi în instituţiile statului.
"De aici apare şi suspiciunea în legătură cu echilibrul şi legalitatea unor astfel de demersuri. Pe de altă parte, însă, marea majoritate a politicienilor de nivel înalt din R.Moldova sunt consideraţi a fi corupţi. Este o opinie general răspândită, din păcate mai ales în statele membre UE, care privesc cu interes R.Moldova.
Rămâne că timpul să ne lămurească. Vom vedea în ce măsură instituţiile vor fi funcţionale şi vor acţiona independent pentru înfăptuirea sau nu a justiţiei", a adăugat acesta.
Întrebat dacă este corect să se facă o paralelă între reţinerea lui Vlad Filat şi condamnarea fostului premier român Adrian Năstase, lucru comentat de unii analişti, Cristian Diaconescu a contrazis această opinie.
"În orice caz, sistemul judiciar din România nu poate fi comparat cu cel din R.Moldova. În România există instituţii care pot să ne dea garanţia funcţionarii independente. Nu cred că poate fi făcută o paralelă", a susţinut acesta.
"România trebuie să facă mult mai mult"
În context, Cristian Diaconescu a vorbit şi despre posibilitatea că parcursul european al R. Moldova să fie perturbat din cauza dosarului Filat, chiar dacă "nu numai Vlad Filat reprezenta clasa politică pro-europeană de la Chişinău, sunt mai multe forţe pro-europene în R.Moldova".
"Dar, într-adevăr, poate apărea o problema de fond şi din această perspectiva m-aş referi şi la capacitatea UE de a fi atentă la dezvoltările din R.Moldova. Pentru că în ultima perioada au fost luate o serie de decizii, mai ales la nivelul partenerilor financiari ai R.Moldova, care în mod sigur au creat dificultăţi şi în rândul populaţiei, dar şi în ceea ce priveşte clasa politică.
Să nu uităm că FMI a introdus că precondiţie pentru continuarea dialogului cu autorităţile de la Chişinău închiderea a trei bănci, după dispariţia miliardului de dolari. Banca Mondială, la rândul sau, a blocat fonduri de 45 de miliarde de dolari.
UE, de asemenea, a întrerupt o serie de finanţări, toate aceste instituţii acţionând sub motivaţia de care spuneam – problemele de funcţionare în statul de drept şi ale sistemului judiciar, invocând aceleaşi temeri.
Practic, şi din punct de vedere politic, UE a dat impresia că se îndepărtează de R.Moldova, că o consideră un stat eşuat, ceea ce este o mare eroare. Diminuându-şi interesul, nici nu a oferit o altă varianta de strategie politică grupurilor proeuropene.
Dincolo de problemele majore şi de vulnerabilităţile cât se poate de serioase în ceea ce priveşte establishment-ul politic şi economic de la Chişinău, dezinteresul şi lipsa de implicare a partenerilor europeni nu vor face decât să agraveze această situaţie", a avertizat fostul ministru de Externe.
Întrebat dacă România ar putea face mai mult pentru a ajută R. Moldova, Cristian Diaconescu a subliniat: "România trebuie să facă mult mai mult, dar la Bruxelles".
"Derobarea Bruxelles-ului, atât UE, cât şi NATO, de o serie de obligaţii asumate anterior în legătură cu R.Moldova poate plasa acesta ţară într-o varianta fără ieşire în ceea ce priveşte alegerea aranjamentelor de securitate. Iar asta poate deveni o problema chiar pentru interesele României.
Dincolo de aspectele care ţin de identitatea comună multiplă între România şi R.Moldova, există şi aspecte care ne interesează direct şi nemijlocit. Din acest punct de vedere, pentru a ajută efectiv R.Moldova avem nevoie de partenerii noştri europeni şi euroatlantici", a mai declarat Cristian Diaconescu.
sursa: ziare.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!