Realitatea de la Bruxelles bate euroscepticismul de la Chişinău
Oficialii europeni nu numai că apreciază paşii făcuţi de guvernanţii de după 2009 pentru edificare a statului de drept, de democratizare a ţării, de creare a unei economii de piaţă funcţionale, dar şi încurajează această tendinţă de apropiere a R. Moldova de lumea civilizată. Dovadă sunt acordurile semnate cu acest prilej între Uniunea Europeană şi Moldova, care ilustrează aceste eforturi, în ciuda euroscepticismului de la Chişinău, atâta vreme cât aceste progrese nu se oglindesc în buzunarul cetăţeanului de aici.
Spaţiu aerian comun cu UE
Premierul Vlad Filat a semnat ieri la Bruxelles, Acordul privind Spaţiul Aerian Comun între UE şi RM. „Semnarea acestui Acord constituie un element important al integrării RM în piaţa transportului aerian din UE, preluării înaltelor standarde de securitate şi siguranţă aeronautică, precum şi acceptării liberalizării serviciilor, urmând să se transpună în beneficii nete pentru pasagerii ce călătoresc în şi din RM”, a declarat Vlad Filat.
Schimbările ce urmează să aibă loc sunt majore. „Companiile aeriene vor începe „să lupte” pentru pasageri, venind cu oferte mai bune. Se presupune că, deja în primii doi ani de după liberalizare, preţurile la biletele de avion ar trebui să scadă cu 30-50%”, declară pentru TIMPUL expertul independent Radu Bezniuc.
Venirea unor companii low-cost pe piaţa aeriană din R. Moldova nu este singurul factor care ar putea duce la scăderea preţurilor de avion. Există un şir de alte posibilităţi care pot să influenţeze valoarea biletelor, susţine expertul.
La calcularea preţului de avion se iau în consideraţie şi taxele de deservire la sol prestate de aeroporturi. Pentru un zbor dus-întors, de exemplu, cu o aeronavă de tip A320, Aeroportul Internaţional Chişinău percepe 4782 de euro, mai mult decât aeroporturile din Londra, Roma sau Kiev. Renegocierea de către operatorii aerieni a taxelor aeroportuare ar fi o cale spre reducerea lor.
Negocierile privind aderarea R. Moldova la Spaţiul aerian comun au început în iunie 2011, iar în octombrie documentul a fost parafat. Acordul privind Spaţiul Aerian Comun cu UE urma să fie semnat în martie curent. Semnarea acestuia a fost amânată din cauza unui litigiu dintre Comisia Europeană şi Consiliul UE.
Produse moldoveneşti pentru 500 de milioane de europeni
Tot ieri, Uniunea Europeană şi R. Moldova au semnat un acord pentru protejarea reciprocă a Indicaţiilor Geografice. Acordul are ca obiectiv promovarea de ambele părţi a comerţului cu produse agricole şi alimentare de calitate.
R. Moldova va asigura astfel un grad înalt de protecţie a celor peste 3.200 de produse alimentare, vinuri şi băuturi spirtoase înregistrate în sistemul de Indicaţii Geografice al Uniunii Europene.
„Acest acord este o modalitate de a aduce R. Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. Produsele de calitate din această ţară, integrate în acest sistem, vor fi mai vizibile pe o piaţă de aproape 500 de milioane de consumatori”, a declarat comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş. Vinurile DOP Româneşti şi Ciumai sunt primele produse moldoveneşti care beneficiază de sistemul de protecţie a Indicaţiilor Geografice.
Încă 28 milioane de euro de la UE
Comisarul European pentru Dezvoltare, Andris Piebalgs, a anunţat că, în cadrul Reuniunii de ieri, s-a decis acordarea R. Moldova a unui suport adiţional de 28 de milioane de euro, sub formă de grant în cadrul Instrumentului de Vecinătate şi Parteneriat. Banii sunt oferiţi pentru anul 2012 şi reprezintă o creştere cu 30 la sută a suportului acordat de Uniunea Europeană prin acest instrument în anul curent.
Premierul Vlad Filat a apreciat colaborarea foarte bună stabilită cu Serviciul European al Acţiunii Externe, iar Comisarului Stefan Fule i-a mulţumit pentru sprijinul acordat avansării în ritmuri susţinute a relaţiilor RM cu UE.
Departamentul Politic TIMPUL