Recomandări: 5 romane de autori români contemporani apărute în 2013
Am ales aici 5 cărți bune și foarte diferite, ce au apărut până în această vară. La sfârșitul anului vom trage linie și vom completa lista. Până atunci vă cer doar puțină încredere în autorii români, o merită.
Do Not Cross, de Dora Pavel
Editura Polirom, 2013, colecția Ego. Proza
Do Not Cross este un roman curios si care ațâță curiozitatea. Curios, pentru că sondează o zonă a literaturii romane foarte anemică, relațiile homosexuale între bărbați. Și o face fară să frustreze cititorul cu o morală ieftină venită din prejudecăți, ci prin răspunsuri cinstite, revelatoare, la întrebările pe care le poți avea la începutul romanului. Partea care ațâță este premiza romanului, personajul este răpit de un bolnav mintal ieșit de la sanatoriu și ținut ostatic într-o pădure. Pe parcurs, ajunge să fraternizeze cu răpitorul împotriva unei societăți ce nu-i înțelege și îi persecută pe cei diferiți.
Dora Pavel este autoare a altor trei romane (Agata murind, Captivul, Pudra) și cateva cărți de poezie (Narațiuni intimplatoare, Poemul deshumat,Creier intermediar si Muncile lui Don Quijote)
La mine-n cap, de Lavinia Bălulescu
Editura Cartea Românească, 2013
Poeta Lavinia Bălulescu își face debutul în proză printr-un roman-reverie ce îi articulează în proză temerile, angoasele, bucuriile, coșmarurile și lumile pe care le populează toate versiunile femeii ce este, a fost sau ar putea fi. Pornind de la banal/ cotidian, construiește un eșafodaj solid, pe care fantasticul și reveria îl invadează ca o iederă, transformându-l într-o mică grădină literară halucinatorie.
Lavinia Bălulescu s-a născut în 1985 și a mai publicat 2 cărți de poezie MOV (Editura Prier) și Lavinucea (Editura Cartea Romaneasca).
Kinderland, de Liliana Corobca
Editura Cartea Românească, Colecția Proză, 2013
O problemă socială ce afectează profund societatea românească, în mod special zonele rurale, exodul unui număr foarte mare de oameni în căutarea unui loc de muncă bine plătit în străinătate, este redată prin ochii unuia dintre inocenții lăsați în urmă, o fetiță de 12 ani pe nume Cristina. Părinții au plecat să facă bani în Italia, respectiv Rusia, iar ea devine cea responsabilă de familie și gospodărie într-o așezare moldovenească de unde adulții par că au dispărut. Kinderland este un roman dulce amărui despre existența copiilor din satele postdecembriste, scris dintr-o perspectivă originală.
Liliana Corobca este doctor în filologie și a mai publicat două romane Un an în paradis și Negrissimo.
Pata violetă, de Dan Miron
Editura Polirom, Colecția Ego.Proza, 2013
De prin 2006 până prin 2009 a existat un blog terorista, ținut în viață de o figură misterioasă pe nume LuciaT. Dacă vroiai să citești recenzii de carte inteligente, sincere și amuzante, acolo era locul online unde trebuia să fii. Romanul lui Dan Miron aduce aminte nostalgicilor de acel blog printr-unul dintre persoanjele principale ce poartă exact numele de Lucia și are un blog literar. De aici lucrurile se complică, fire istorice se împletesc, ficțiunea începe să se confunde cu realitatea și Pata violetă o ia în direcția thrillerelor cu teorii biblice ale conspirației – o poveste despre Iuda – și a romanelor ce tratează perioada comunistă – un soi de dramă Romeo și Julieta pre 1989. De încercat.
Dan Miron a mai publicat două romane Asteptarea Regelui Pescar și Scândurica.
O telenovelă socialistă, de Doru Pop
Editura Cartea Românească, colecția Proză, 2013
Literatura ultimilor ani abundă de romane desfășurate pe vremea lui Ceaușescu. Nimic rău în asta, pentru că încă există nevoia unei recuperări a memoriei acelor ani. În romanul lui de debut Doru Pop încearcă o asfel de recuperare printr-o proză de tip autobiografic, plină de anecdote amuzante și nu prea ale vremurilor răposatului dictator. Povești pline de parfumul, obiectele, muzica și atmosfera unei vieți în era offline, ce pentru generațiile milenariste conectate non-stop par dintr-o altă lume.
Doru Pop (n. 3 mai 1970, Baia Mare) este conferențar la Facultatea de Teatru si Televiziune din Cluj Napoca.
Sursa: postmodern.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!