Ultima oră

Reforma Ministerului Sănătății! Pacienții plătesc zeci de mii de lei pentru servicii care ar trebui să fie gratuite

 Atât medicii cât și autoritățile răspund că acesta este gratuit pentru persoanele care au asigurare medicală. În realitate, pacienții sunt nevoiți să cheltuie mii de lei atunci când ajung la spital cu o astfel de problemă. Scot bani din buzunar atât pentru investigații, cât și pentru tratament și recuperare, așa încât costul total al acestor servicii medicale depășește 47 de mii de lei, arată datele studiului „Performanţa sistemelor de sănătate din Europa de Sud-Est”.

Potrivit cercetării, pentru investigațiile medicale pacienții plătesc între 200 și 3 mii de lei. Medicii raportează acești bani ca fiind plăți formale. Asta pentru că, uneori, doctorii redirecționează pacienții către instituțiile medicale private pentru efectuarea unor investigații, din cauză că în spitalul public nu dispun de tot utilajul necesar.

„Plățile formale pentru servicii medicale și medicamente nu sunt justificate. Pentru persoanele asigurate acestea sunt incluse în Programul Unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, iar persoanele neasigurate, în caz de IMA, beneficiază de asistență medicală gratuită, inclusiv spitalicească, până la stabilizare și excluderea pericolului vital”, precizează autorii cercetării.

Tot medicii recunosc că la etapa de diagnosticare, pacienții cu infarct miocardic acut achită și plăți neformale în valoare de 50 – 1.000 de lei. Acești bani sunt oferiți personalului medical din spitalul unde pacientul este internat.

„Totodată, din raportările pacienților și ale medicilor ajungem la concluzia că dacă pacientul nu plătește suplimentar, el nu este tratat corespunzător și calitativ, iar atitudinea personalului medical lasă de dorit”, se mai arată în studiul, publicat în luna aprilie a acestui an.

Moldovenii sunt informați de către ginecologi și chirurgi despre factorii de risc a infarctului miocardic, și mai rar de către cardiologi sau medici de familie

Autorii studiului mai precizează că pentru unele tipuri de investigații, de exemplu coronarografia, pacienții au menționat că au plătit sume de până la 7.000 de lei. Doar pentru diagnosticarea infarctului miocardic acut, ceea ce presupune efectuarea investigațiilor indicate de către medic, pacienții moldoveni scot din buzunar până la 10.000 de lei. Mai mult, în unele instituții medicale, pacienții au afirmat că au fost nevoiți să plătească așa numita „taxă de internare”, care este de 250 de lei.

„În cazul anumitor instituții spitalicești, Institutul de Cardiologie (instituție de nivel republican), pacienții și rudele acestora raportează existența „taxelor de internare” în valoare de 250 de lei. Pacienții cu infarct miocardic acut și rudele acestora raportează că tratamentul spitalicesc este parțial gratuit și că există plăți directe cu caracter formal și neformal. Plățile directe vizează toate verigile de acordare a asistenței spitalicești – investigații, tratament (chirurgical), medici, asistente medicale și infirmiere în scopul oferii unor îngrijiri corespunzătoare”, precizează autorii studiului.

De cealaltă parte, administrația Institutului de Cardiologie infirmă aceste date și spune că pacienții asigurați nu plătesc niciun leu pentru investigații, tratament sau internare.

„La noi în spital nimeni nu plătește nimic, atâta timp cât dispune de poliță de asigurare medicală. La noi nu există nicio taxă pentru internare. Suntem o instituție publică, de aceea prestăm servicii gratuite persoanelor asigurate. Nu cred că cineva din personalul spitalului își permite să ia bani de la pacient. De când muncesc aici nu am avut nicio plângere pe motiv de mită”, a declarat Alexandru Carauș, vicedirector la Institutul de Cardiologie.

Același studiu privind performanţa sistemelor de sănătate din Europa de Sud-Est arată că moldovenii oferă plăți formale și neformale și pentru tratament. Sumele, în acest caz, variază între 500 și 2.000 de lei.

Articolul integral pe www.e-sanatate.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *