Actualitate

Refugiați și migranți: o criză a solidarității

Din cauza războaielor, nerespectării drepturilor omului, subdezvoltării, schimbărilor climatice și dezastrelor naturale, un număr din ce în ce mai mare de oameni sunt nevoiți să își părăsească casele. Numărul acestor oameni este cel mai mare din toată perioada pentru care dispunem de date. Peste 60 milioane de oameni – jumătate dintre ei copii – au fugit de violență sau persecuție și în prezent au statut de refugiați sau persoane strămutate în interiorul țării. Alte 225 milioane sunt migranții care au părăsit țările lor natale în căutarea unor oportunități mai bune sau pur și simplu pentru supraviețuire, se arată într-un mesaj al secretarul general ONU, Ban Ki-Moon.

Însă, esența crizei nu este în cifre, ci în lipsa solidarității, este de părere Ban Ki-Moon. Aproape 90 la sută dintre refugiații din toată lumea sunt găzduiți în țările în curs de dezvoltare. Opt țări găzduiesc mai mult de jumătate dintre refugiații din lumea întreagă. Doar zece țări oferă 75 la sută din bugetul ONU pentru a ușura și rezolva situația acestor oameni.

Se preconizează că numărul de migranți va continua să crească, ca urmare a deficitului comercial, de muncă și de calificare, ușurinței călătoriei și comunicațiilor, creșterii inegalității și schimbărilor climatice. Raportul meu propune măsuri importante pentru îmbunătățirea guvernanței globale în acest domeniu, inclusiv printr-o "înțelegere la nivel mondial pentru migrația sigură, ordonată și regulată".

Crizele refugiaților și migranților sunt departe de a fi insurmontabile, dar ele nu pot fi abordate de state în mod separat. Astăzi, milioane de refugiați și migranți sunt lipsiți de drepturile lor de bază, iar lumea se privează pe sine însăși de beneficiile depline pe care le pot oferi refugiații și migranții.

Summit-ul la Nivel Mondial în domeniul Umanitar, care se va desfășura la Istanbul la 23 și 24 mai, se va axa pe obținerea de noi angajamente din partea statelor și altor părți implicate de a lucra împreună pentru a proteja oamenii și fortifica capacitatea de adaptare a acestora. „Conform așteptărilor mele, la 19 septembrie reuniunea Adunării Generale va indica calea spre soluții la provocările cele mai urgente legate de refugiați și migrații, iar liderii mondiali vor adopta un nou angajament pentru cooperare globală mai strânsă asupra aceste aspecte”, a declarat secretarul general ONU, Ban Ki-Moon

Oamenii au migrat dintr-o parte a lumii în alta dintotdeauna, fie voluntar, fie sub o anumită presiune, și vor continua să facă acest lucru în viitorul apropiat. „Numai prin susținerea datoriei noastre de a proteja pe cei care fug de persecuție și violență, precum și prin adoptarea oportunităților pe care refugiații și migranții oferă noilor societăți, vom fi capabili să realizăm un viitor mai prosper și mai echitabil pentru toți”, a conchis secretarul general ONU.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *