Relațiile economice moldo-germane

Și R. Moldova depune eforturi considerabile pentru a resuscita economia națională și pentru a crea un climat propice întru dezvoltarea unei afaceri profitabile și atragerea investitorilor străini. În acest context, relațiile moldo-germane nu puteau să nu aibă și o latură economică. În ciuda relațiilor diplomatice de peste 20 de ani dintre cele două state, puțini investitori germani s-au aventurat să investească în mediul de afaceri din Moldova. Astfel, vizita cancelarului german în Moldova este privită de către oficialii moldoveni ca un argument în plus prin care ar putea fi atrași investitorii germani, tentați să investească în Moldova.
În prezent, potrivit Biroului Național de Statistică, în R. Moldova funcţionează 168 de întreprinderi cu capital german, iar soldul investiţiilor germane alocate, conform situaţiei din 01 octombrie 2011, constituie 2 mlrd. lei, aproape nouă la sută din suma totală a investiţiilor străine efectuate în R. Moldova. Totodată, datele Camerei Înregistrării de Stat arată că, în perioada 1994-2012, în R. Moldova au fost înregistrate 381 de întreprinderi cu capital german în sumă totală de 545,7 mln. lei, iar soldul investiţiilor germane constituie 66 milioane euro.
De asemenea, în cele două decenii, Germania a implementat în ţara noastră mai multe proiecte, în valoare totală de peste 38 mln. euro şi au fost organizate mai multe forumuri economice.
Germania nu este doar un investitor direct în economia națională, ci și un partener comercial semnificativ al R. Moldova. Datele din ultimii ani privind volumul comerțului exterior dintre R. Moldova și Germania prezintă o dinamică pozitivă de creștere. Astfel, în primele șase luni ale anului curent volumul comerțului exterior dintre cele două state a înregistrat cifra de peste 189 milioane dolari. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, volumul comerţului exterior s-a majorat nesemnificativ cu 0,5%, în urma creşterii importului de mărfuri din această ţară. Totodată, pe parcursul anului trecut volumul comerțului exterior dintre Moldova și Germania a înregistrat o cifră de peste jumătate de miliard de dolari, cu o treime mai mult decât în 2010. Prin urmare, Republica Federală Germania are o pondere de 6,5% în comerțul R. Moldova și se situează pe locul cinci în topul ţărilor cu care Moldova are relaţii comerciale.
Soldul balanţei comerciale înregistrat în perioada ianuarie-mai 2012 a fost în favoarea Germaniei şi a constituit 133,7 mln. USD. După mărimea deficitului balanţei comerciale, Germania se situează pe locul trei printre ţările partenere ale R. Moldova.
Astfel, din volumul exporturilor de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene în valoare totală de 508 mln. dolari, aproape șapte la sută, circa 33,4 mln. dolari, reprezintă mărfurile exportate în Germania, cu o treime mai puține decât în perioada similară a anului trecut. Totodată, exportul de mărfuri realizat în anul 2011 a înregistrat suma de peste 111 mln. dolari, aproape dublu față de anul 2010. Astfel, Germania se situează pe locul opt în topul ţărilor în care R. Moldova efectuează exporturi, cu o pondere de 3,2% în volumul total al exportului R. Moldova.
Potrivit statisticilor, importul de mărfuri efectuat în prima jumătate de an în R. Moldova din Germania a însumat 188,9 mln. dolari, majorându-se cu peste zece la sută în raport cu aceeaşi perioadă a anului 2011. Analiza evoluţiei importurilor pe ţări în ianuarie-iunie 2012, comparativ cu perioada similară din anul 2011, relevă majorarea livrărilor din Germania cu 5,5 la sută. Totodată, datele statistice din 2011 prezintă un volum al importurilor în sumă totală de 396,2 mln. dolari, cu o treime mai mult decât în perioada similară a anului 2010. Astfel, Germania se situează pe locul patru în topul ţărilor din care R. Moldova efectuează importuri, deţinând o pondere de 7,7% în volumul total al importului R. Moldova.
Relațiile economice dintre Germania și țara noastră datează încă din 1981, când a fost semnat „Acordul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste şi Republicii Federale Germania pentru evitarea dublei impuneri a veniturilor şi proprietăţii”.