Social

(REPORTAJ) Spital fără medicamente și cu utilaj din perioada sovietică

O situație de acest fel o găsim la Spitalul Raional din Anenii Noi. Din cauza că banii nu au fost distribuiți corect anul trecut, instituția are acum o datorie de peste două milioane de lei și duce lipsă de medicamente. Totodată, dacă administrația nu va găsi o soluție, instituția medicală riscă să rămână fără gaz.
 
Deși în ultimii ani, în incinta Spitalului din Anenii Noi, s-au făcut diferite lucrări de reparație și s-au adus câteva seturi de utilaje noi, instituția se confruntă, în continuare, cu un șir de probleme. Aceasta are datorii atât la companiile farmaceutice, cât și la furnizorii de gaz. Bolnavii se plâng că trebuie să-și cumpere singuri medicamentele de care, conform poliței de asigurare, ar trebui să beneficieze gratis. Administrația ridică din umeri și spune că nu este în stare să achite datoriile de sine stătător și cere ajutorul autorităților centrale.

„Spital fără antibiotice și analgezice”

Alexandru Nastas, directorul interimar al Spitalului Raional din Anenii Noi spune că instituția pe care o conduce a fost contractată, anul trecut, cu 2500 de lei per pacient tratat, în timp ce alte spitale din țară au primit câte 2800 de lei pentru fiecare caz tratat. Medicul a realizat niște calcule simple și a ajuns la concluzia că diferența de 300 de lei a și făcut ca spitalul să aibă datorii enorme. „La ziua de astăzi datoria noastră este de 2,5 milioane de lei. Dacă distribuția banilor ar fi fost echitabilă și transparentă, nu s-ar fi ajuns la această situație”, spune șeful instituției. Din acest motiv, în spital nu ajung medicamente, iar antibiotice și analgezice, în general, lipsesc din stoc.


Alexandru Nastas, director interimar al Spitalului Raional Anenii Noi

Potrivit directorului interimar, doar pentru gaz, spitalul datorează peste 400 de mii de lei. El susține că centrul medical a primit deja mai multe avertizări și riscă să fie deconectat de la gaz în orice moment. Mai mult, pentru medicamente datoriile ar fi și mai mari – circa 1,2 milioane de lei, iar firmele farmaceutice trimit avertizări și nu vor să livreze medicamente în volumul necesar.

Utilaj sovietic, în secolul XXI

Lipsa banilor a dus la aceea că, în anul 2015, Spitalul Raional din Anenii Noi încă mai folosește utilaj sovietic, termenul de valabilitate a căruia a expirat demult. Șeful interimar spune că, în ultimul timp, o parte dintre instrumente a fost înlocuită, însă oricum în unele secții utilajul este învechit.


Angajatele din Secția terapie intensivă

„Avem nevoie de un aparat de anestezie pentru investigațiile chirurgicale, fiindcă cel de care dispunem în prezent s-a uzat deja. Mai avem nevoie și de utilaj chirurgical performant. Recent am primit un aparat rentghenologic digital, care urmează să fie instalat în timpul apropiat. Era o problemă destul de mare pentru că aparatul precedent era din anul 1986 și termenul de exploatare era depășit”, subliniază Alexandru Nastas.

Tot de pe vremea sovieticilor este și aparatul unde sunt plasați copiii născuți înainte de termen. Acesta încă este funcțional, însă medicii din Secția Maternitate își amintesc că aparatul a fost adus la sfârșitul anilor 80.


Pacienții așteaptă să intre la medic

Femeile din capitală vin să nască la noi

Etajul unde se află maternitatea are câteva zeci de camere, însă aici de obicei sunt maximum 10 femei, restul încăperilor sunt încălzite degeaba, după cum se exprimă directorul interimar. „Trebuie schimbat proiectul, dar pentru asta e nevoie de investiții pe care nu ni le permitem acum”, recunoaște Nastas.


Unul dintre saloanele unde stau bolnavii

Femeile pe care le-am întâlnit în secție s-au arătat mulțumite de condiții. „Am venit aici acum trei zile, am născut și mâine o să plec acasă. Sunt la a treia naștere și totul a decurs foarte bine”, spune o pacientă care, cu o zi înainte, a născut un băiat. La rândul ei, asistenta superioară din secție a menționat că aici vin să nască chiar și femei din capitală.

Anual, la maternitatea din Anenii Noi, se nasc, în medie, câte 500 de copii. Printre acestea se înregistrează și 1-2 cazuri de deces.


Una din sălile de operații

Traseul până la morgă, un labirint cu obstacole

Dacă în Secția Maternitate condițiile sunt foarte bune, atunci în Secția patomorfologică (morga) acestea lasă mult de dorit. Până la locul unde ajung cadavrele, trebuie să mergi câteva sute de metri prin gropi, apă și noroi. Tot acest traseu îl parcurg și angajații medicali, doar că ei mai transportă și morții.

La intrarea în morgă îți sar în ochi câteva coroane. În interior, stau rezemate de pereți zeci de capace de la sicrie. „Oamenii fac business aici și plătesc chirie spitalului. Căutăm și noi diferite soluții”, zice Nastas.


Pe coridoarele din morgă sunt zeci de sicrie

Morga are două camere, iar acolo pot fi păstrate, în același timp, șase cadavre. În ziua când am intrat noi în interior erau trei morți. „Acum încă sunt mulți, de obicei avem câte unul”, ne-a spus un angajat din secție. Încăperile erau modeste și se pare că nu au fost reparate de ani buni. Cadavrele stăteau pe niște platforme unde, se pare că, sunt spălate și pregătite pentru înmormântare. Peste tot țevile erau ruginite, iar puținul utilaj funcțional părea foarte învechit.


Încăperea unde ajung cadavrele

Potrivit datelor, anul trecut la Spitalul Raional din Anenii Noi au fost înregistrate puțin peste 100 de cazuri de deces, în timp ce peste 6000 de persoane au fost tratate.
 
În prezent, la Spitalul Raional din Anenii Noi sunt internați 166 de pacienți și doar secția de terapie intensivă este încărcată 100 de procente, restul secțiilor sunt suplinite parțial.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *