Republica Moldova scade cu 16 locuri în clasamentul Reporteri fără frontiere
România se clasează pe un modest loc 52 din 180, în scădere cu 7 locuri faţă de anul precedent. Mai ales, România se regăseşte pe ultimul loc al ţărilor unde libertatea presei este « satisfăcătoare ». De la locul 53 în jos până la 114 este zona ţărilor unde libertatea presei cunoaşte « probleme notabile ». In această zonă se regăseşte Republica Moldova, ţară care e clasată pe locul 72 din 180. Faţă de anul precedent, ex-republica sovietică scade cu 16 locuri!
Clasamentul RSF scoate în evidenţă o deteriorare globală a libertăţii de informare în 2014. Factorii care au dus la această deteriorare a situaţiei sunt diverşi : conflictele armate, ameninţarea tot mai mare din partea unor actori sau entităţi ne-statale, derapajele comise în timpul manifestaţiilor sau cele din timpul crizei economice şi financiare – libertatea presei regresează pe toate cele 5 continente. Două-treimi din cele 180 de ţări analizate regresează în 2015 faţă de clasamentul din 2014.
Cap de listă, ţara în care există cea mai mare libertate a presei este ca şi anul trecut Finlanda. Pe locul doi se clasează Norvegia – ţară care câştigă un loc faţă de 2014 – şi pe locul trei vine Danemarca, ţară ce face un salt calitativ de patru locuri. La extremitatea cealaltă a clasamentului, ca şi anul trecut, se regăsesc Turkmenistanul, Coreea de nord şi Eritreea.
Dacă zona « Uniunea europeană şi Balcanii » rămâne de departe cea mai bine clasată, ea înregistrează totuşi cea mai importantă degradare faţă de 2014. Pe de o parte din cauza derivelor înregistrate în anumite ţări şi pe de altă parte datorită incapacităţii mecanismelor europene de a stopa aceste derive. Ultima în materie de libertate de informare, zona « Africa de Nord – Orientul mijlociu » unde apar de câţiva ani adevărate « găuri negre » ale informaţiei, ţări în care nu există nicio informaţie independentă.
Printre evoluţiile – mai bine zis involuţiile – marcante ale anului, în Europa iese în evidenţă Italia. Tara se clasează de abia pe locul 73 din lume – adică exact în spatele Moldovei, în particular din cauza ameninţărilor mafiei dar şi a procedurilor pentru defăimare care au explodat. Islanda scade şi ea rău în clasament din cauza înăspririi raporturilor dintre clasa politică şi mass-media. « O cădere care se aseamănă cu un avertisment pentru această democraţie-model » notează RSF.
În fine, tot la capitolul scăderi regăsim Rusia pe un loc 152 deloc de invidiat. Legi liberticide, blocări de situri, asfixii economice sau luări sub control a publicaţiilor independente – tot contextul este defavorabil. In schimb Georgia urcă în clasament pentru al treilea an consecutiv ajungând într-un loc aproape de cel ocupat înaintea războiului din 2008. Reformele au contribuit la această ameliorare dar ţara rămâne mai departe marcată de o puternică polarizare a presei.
Sursa: rfi.ro