Actualitate

Republica Moldova va avea gaze naturale. Dar la ce preț?

Şeful Executivului a specificat că a avut discuţii telefonice la nivel înalt cu partea rusă, însă negocierile cu concernul rus Gazprom nu sunt simple.

Potrivit luimGavriliţa, mai multe detalii, deocamdată, nu pot fi făcute publice, deoarece tratativele sunt încă în desfăşurare. Totodată, oficialul a precizat că în următoarele zile vicepremierul Vlad Kulminski va pleca la Moscova, unde va discuta acest subiect cu oficiali din administraţia prezidenţială.

De asemenea, premierul a menționat că Executivul de la Chișinău a avut discuții cu mai multe guverne și companii, pentru a identifica şi alţi furnizori de gaze, precizând că „suntem în negocieri cu România, Ucraina, Polonia și alte țări”.

„Situația în care ne aflăm arată cât de corectă a fost decizia de a grăbi construcția gazoductului Iași-Chișinău. În ultima săptămână am primit anumite volume de gaz pentru balansarea presiunii și suntem recunoscători României pentru suportul oferit în acest proces. De asemenea, suntem recunoscători și Ucrainei pentru dialogul permanent în soluționarea problemelor de aprovizionare cu gaze naturale”, a spus Natalia Gavriliţa.

De asemenea, aceasta a mai spus că Guvernul va începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative prin compania Energocom, iar la şedinţa din această săptămână Cabinetul de miniştri va modifica bugetul pentru a mări capitalul statutar al Energocom pentru aceste achiziții.

Natalia Gavriliţa a admis că finalmente preţul de achiziţionare a gazelor va creşte, respectiv şi tarifele.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *